El rei i la reina del Carnestoltes estrenen carrossa i vestuari en la rua infantil de diumenge

Prop de 3.000 persones recorreran la ciutat en una cercavila que començarà a les 11.30 h a la Plana de l’Om i tindrà el final de festa a la plaça de les Oques. Aquesta nova edició té “la música” com a eix temàtic d’inspiració.

access_time
Dilluns, 10 de Febrer de 2020
El rei i la reina del Carnestoltes estrenen carrossa i vestuari en la rua infantil de diumenge

Aquest diumenge, 16 de febrer, se celebra la  42ena edició del Carnestoltes Infantil de Manresa, una festa adreçada sobretot al públic familiar, que té la disbauxa i la gresca com a elements centrals. La gran cercavila, organitzada per l’Ajuntament de Manresa i Imagina’t, s’iniciarà a 2/4 de 12 del migdia a la Plana de l’Om i acabarà a la Font de les Oques.


Enguany,  i a proposta de les AMPAs de la ciutat que van participar a l’anterior edició, la temàtica comuna del Carnestoltes Infantil serà “la música”. Les inscripcions per participar a la rua s’han tancat amb 18 comparses, que aportaran 2.630 participants; si hi afegim les batucades i grups musical, més les persones que s’ afegeixin al final de la rua, es calcula arribaran a  les 3.000 persones.


Els detalls d’aquesta nova edició han estat presentats avui, a la plaça de les Oques, per la regidora de Cultura i Festes de l'Ajuntament de Manresa, Anna Crespo;  el representant d'Imagina't, Joan Vilà; el rei i reina dels Carnestoltes, representats  per Marc Lago i Janaina Santana; i la tècnica de Cultura, Emma Oliveras,


Recorregut


A les 11.00 h les comparses inscrites es concentraran al C/ Alfons XII. I a les 11.30 h s’iniciarà el recorregut que passa per la Plana de l’Om, el C/ del Born, la Pl. Sant Domenec, el primer tram del Passeig Pere III, la Plaça de Cris Rei, el C/Àngel Guimerà i el C/ Carrasco i Formiguera per arribar a la Plaça de la Font de les Oques on hi haurà la festa final.


Novetats


El rei i la reina Carnestoltes d’enguany, Marc Lago i Janaina Santana, estudiants del Cicle Formatiu Cicle Formatiu de Grau Superior en Tècniques d'Actuació Teatral que es realitza a les instal·lacions del teatre Kursaal, estrenaran vestuari i carrossa.


Els vestits del rei i la reina Carnestoltes han estat confeccionats per Leo Fíguls i dissenyats per Marga Riera a partir de les idees dibuixades per alumnes de 5è i 6è de les escoles l’Espill, Jeroni de Moragas, Muntanya del Drac, Renaixença, La Salle, Sant Ignasi, Valldaura i Vedruna en el marc del Consell d’Infants del curs 2016-2017, en el qual van fer propostes de cara a les celebracions festives de la ciutat.

En relació al Carnestoltes es va treballar l’origen d’aquesta festa pagana en l’antiga societat rural, com a lapse de permissivitat, oposada a la repressió i formalitat immediatament anterior als dies de la Quaresma (temps de sacrifici durant el qual, per exemple, no es podia menjar gaire).


Amb la idea de transgressió, i diversió els infants del Consell d’Infants van suggerir uns vestits de rei i reina plens de colors, amb robes i túniques amples, corones originals i amb un aire  poca solta, trapella i esbojarrat.


La carrossa també nova i dissenyada per Txema Rico, també plena de colors, té elements dedicats als instruments de les batucades que solen acompanyar les rues de carnaval, i hi apareixen màscares, barrets i serpentines de colors.   


Participants a la rua


A nivell musical i d’animació, el cercavila compta amb la participació dels Tabalers de Xàldiga, Les Vilatukades, la Unió Musical del Bages, els xanquers arlequinats Minairons, els gegants esbojarrats “Rei de Bastos” i la “Puta d’Oros”, i els Batrakes.  


Els Geganters de Manresa i els seus grallers  faran ballar els gegants esbojarrats, que havien estat de la companyia Setrill i que participen al Carnestoltes des del 2016, després de la restauració assumida per Gatzara, Xàldiga, els Geganters de Manresa i l’Ajuntament de Manresa.


Les persones no inscrites cal que s’afegeixin al final de la rua.


Fi de festa


Serà aproximadament a partir d els 13 h a la Plaça de les Oques, amb ballaruca i recepció de les comparses participants per la Companyia “De Parranda” i la salutació del rei i la reina. Al final de l’acte es farà una foto conjunta i es lliurarà un certificat de participació als grups inscrits.


Grups inscrits

-       AMPA La Font “Si fa sol # la Font mola”

-       AMPA Vedruna “Vedruna’s punks”

-       AMPA Sant Ignasi “Els pianos”

-       AMPA Ítaca “Notes itakeres”

-       AMPA La Flama “Els xilofonistes”

-       AMPA Valldaura “Valldaura’s Queens”

-       AMPA Ave Maria “AVE’DC”

-       AMPA Espill “Xilòfons Espilleurs”

-       Associació Centre Cultural Xinès a Manresa “Música xinesa”

-       AMPA FEDAC “La gramola”

-       AMPA Oms i de Prat “Els xilòfons de l’Oms”

-       AMPA La Salle “Els de la Salle donem la nota”

-       AMPA Muntanya del Drac “Símbols musicals Muntanya del Drac”

-       AMPA El Bages “Xilòfons del Bages”

-       AMPA La Sèquia “La got dona la nota”

-       AMPA Les Bases “Batubases”

-       AMPA Joviat “Back to 80’s Joviat”

-       AMPA Puigberenguer “Els pianos del Puigberenguer”

L’organització és a càrrec de l’Ajuntament de Manresa i Imagina’t, amb la col·laboració d’AMPAs  de la ciutat, Lolita Rovira Estudi de Maquillatge, La Gresca, els Geganters de Manresa, La Disfressa, i Carme Fusté Perruquers.

En cas de pluja continuada, s’informarà oportunament i se suspendrà l’acte.

Afectacions de mobilitat

El matí de diumenge es prohibirà l’estacionament i es tallarà el trànsit de vehicles de diversos carrers del centre de la ciutat, ja sigui de forma fixa o bé per dinàmiques d’acord al recorregut de la rua. Les afectacions a la mobilitat seran les següents:

  • Es tallarà el trànsit de vehicles (de les 10 a les 12 h) de la Pl. de la Reforma, carrer Alfons XII i vials de l’entorn (Santa Llúcia, pl. Reforma, ... ) per a la concentració de les comparses a l’inici de la rua.

  • Es tallarà el trànsit puntualment mentre discorri la rua pels carrers Muralla Sant Domènec, Pg. Pere III (1er tram i 2on tram costat Caprabo) i carrer Guimerà entre Crist Rei i Pl. Lluís Companys.

  • Es tallarà al trànsit de vehicles (de les 11:30h a les 16h) el carrer Carrasco i Formiguera entre els carrer Guimerà i Ginjoler per a la festa final de la rua.

 

 Protecció Civil de Manresa recomana una seguit de consells bàsics d'autoprotecció per tenir una Carnestoltes segur

Facebook Manresa Cultura Instagram Manresa Cultura Twitter Manresa Cultura Youtube Manresa Cultura