Es presenta el catàleg d'entitats de cultura popular i tradicional de Manresa

En el marc de la Capitalitat Cultural, l’Ajuntament de Manresa ha elaborat un document per donar a conèixer les entitats de cultura popular i les entitats corals infantils de la ciutat a les escoles, instituts i també a l’àmbit de l’educació no formal per tal que pugui de ser d’utilitat més enllà del 2018.

access_time
Dimarts, 10 de Juliol de 2018
Es presenta el catàleg d'entitats de cultura popular i tradicional de Manresa

Voleu conèixer les 18 entitats de cultura popular i tradicional que hi ha a Manresa, des de quin any funcionen, on tenen el seu local, quines activitats i actuacions hi realitzen i quins són els seus principals objectius? Tota aquesta informació ja es pot trobar a partir d’ara en un sol document que ha elaborat l’Ajuntament de Manresa amb motiu de la celebració enguany de la Capitalitat Cultural, un projecte adreçat a la cohesió cultural dels territoris de llengua i cultura catalanes i per promocionar i projectar Manresa tant a l’interior com a l’exterior.

 

Aquest Catàleg d'Entitats de Cultura Popular i Tradicional de Manresa ha estat presentat avui a la vora del monument a la dansa d’arrel tradicional de l’escultor manresà Ramon Oms, situat a la plaça Gispert, un acte que ha comptat amb la presència de la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, Anna Crespo, i una nombrosa representació de les entitats manresanes de cultura popular, a les quals se’ls hi ha lliurat un exemplar imprès del document.

 

Anna Crespo ha valorat de forma “molt positiva” aquesta iniciativa “que per primera vegada posa negre sobre blanc i facilita el coneixement de les entitats de cultura popular de la ciutat, i sobretot s’adreça a les escoles i els docents,  amb l’objectiu de promoure i divulgar entre els joves la feina que fan les entitats i els valors pedagògics de les seves activitats”. Per a la regidora de Cultura, aquest catàleg “posa el dia l’actualitat i la riquesa de les nostres entitats i contribueix també a la seva coneixença”.

 

Els representants de les entitats han valorat l’encert d’aquesta iniciativa que ajudarà encara més a acostar la ciutadania i especialment el més joves  a la cultura popular i contribuirà a assegurar-ne el relleu generacional.

 

El catàleg d’entitats de cultura popular tradicional


El catàleg d’entitats de cultura popular i tradicional és un recurs per donar a conèixer les entitats de cultura popular i les entitats corals infantils de Manresa a les escoles, instituts i també a d’altres entitats i serveis que treballen amb joves i infants: entitats juvenils, ludoteques, centres oberts, biblioteques veïnals, associacions veïnals, al Centre de Recursos Pedagògics del Bages, als quals ja han rebut el catàleg en format PDF. És una eina pensada per tal que sigui d’utilitat pels educadors més enllà del 2018.

 

S’ha elaborat al llarg dels mesos de maig i juny de 2018 amb la col·laboració i participació de les mateixes 18 entitats de cultura popular/tradicional i corals  que tenen una fitxa al catàleg: Colla Castellera Tirallongues, Manrússia Van de Pal, Xàldiga Taller de Festes, Geganters de Manresa, Geganters i Grallers del Poble Nou de Manresa, Agrupació Cultural del Bages, Associació per la Dansa Estudi Folk, Casal Cultural Dansaires Manresans, Grup de Dansa Cor de Catalunya, Grup Sardanista Dintre el Bosc, Cobla Ciutat de Manresa, Unió Musical del Bages, Escola Coral de l’Orfeó Manresà, Coral Infantil Escodines i Escola de Música de les Escodines, Casal Familiar Recreatiu / Fundació Cultura i Teatre, Associació Cultural Casa d’Andalusia a Manresa, Armats de Manresa i Miquelets de Catalunya.

 

En format imprès es podrà  consultar a les dues biblioteques de Manresa (Casino, Passeig Pere III, 29  i Ateneu, C/ Cintaires 30.32), a l’Oficina Jove del Bages i a les  Regidories de Cultura (Passeig Pere III, 27, baixos)  i Educació  (Edifici Infants. Ctra. de Vic,16).

 

Es pot trobar també a les webs: http://www.manresacultura.cat/ i https://www.manresa.cat.

 

Cada fixa conté una breu introducció de cada entitat (els seus orígens, quin és el seu camp d’actuació, lloc d’assaig). S’hi destaquen les activitats formatives dirigides a infants i adolescents (entre els 3 i els 18 anys i a partir dels 18 anys); en quins moments i esdeveniments se’ls pot veure actuar a la ciutat, els objectius pedagògics que treballen i les dades de contacte actualitzades.   

 

La cultura popular i tradicional a Manresa i dins el programa de la Capitalitat


Dins del projecte de Capitalitat Cultural Manresa 2018, participada i multidisciplinar (circ, dansa, art urbà, nous espais amb activitats artístiques i culturals al Parc del Cardener) per tal que Manresa sigui un aparador ben divers en matèria cultural, el catàleg d’entitats de cultura tradicional i popular està pensat per donar a conèixer aquest sector de la cultura popular i tradicional.

 

Els bastoners, les figures de la imatgeria i el Correfoc, els Pastorets, els castellers, les colles sardanistes, els esbarts, entre altres elements, formen el què anomenem la cultura popular i tradicional: expressió de la identitat cultural i social d’una comunitat, transmesa de generació en generació , vinculada al passat i projectada cap a l futur a través de les noves generacions i amb un clar component de transmissió de valors d’integració, participació i identitat col·lectiva. 

 

El sector de la cultura popular i tradicional és un sector molt viu a Manresa, amb el qual la ciutat se sent identificada i que la dóna a conèixer enfora. Un actiu constituït per més d’una quinzena d’entitats, la majoria de les quals participen en els principals actes festius de la ciutat (la Festa Major, a finals d’agost, la Festa de la Llum, el 21 de febrer, la Fira de l’Aixada, sorgida del mateix teixit associatiu en el marc de la Festa de la Llum i amb la voluntat de recrear la història i la tradició de la Manresa medieval i la Fira Mediterrània, a l’octubre) i en altres esdeveniments del calendari festiu anual o altres actes puntuals.

 

La cultura popular i tradicional ha tingut i continuarà tenint presència dins el programa d’activitats culturals de la Capitalitat Cultural, amb propostes com l’Aplec Internacional del 12 de maig, la Tríada de Torres Humanes, el 25 d’agost,  la Trobada nacional de Pessebristes de Catalunya i Balears, el 30 de setembre i el Festivitas Bestiarum, el 24 i 25 de novembre.

 

Donar a conèixer la cultura popular a les escoles


El catàleg dels tallers de cultura popular a escoles i instituts respon a la voluntat de vincular cultura popular i educació i respon als següents objectius: potenciar el treball transversal entre la Regidoria de Cultura i Educació per promoure el coneixement de la cultura popular entre els infants, incrementar públic infantil als actes festius de la ciutat i la participació d’infants a les entitats de cultura popular; fomentar les accions de divulgació de la cultura popular i tradicional i de la imatgeria local a les escoles.

 

Així mateix pretén mantenir i enfortir la Festa Major, la Fira de l’Aixada i altres esdeveniments del calendari festiu manresà (Cavalcada de Reis, Carnestoltes) com a referents de la cultura tradicional i popular de Manresa; donar a conèixer als nois i noies algunes tradicions de la cultura catalana; identificar les figures de la imatgeria de Manresa, la seqüència ritual de les festes a la ciutat i poder treballar des de l’escola/institut amb els projectes de les entitats de cultura popular; i afavorir l’aprenentatge per part de les entitats d’una aproximació pedagògica a allò que fan.

 

Tallers de cultura popular i tradicional a escoles a instituts


Com a acció pràctica d’acostament de la cultura popular i tradicional de Manresa a les escoles de la ciutat i promoure així la participació dels noies/es a les entitats de la ciutat, i en definitiva, als actes festius de Manresa, des de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Manresa, s’oferiran entorn dels dies de la Fira Mediterrània, el dilluns 1, dimarts 2, dimecres 3 d’octubre, dilluns 8 i dimarts 9 d’octubre tallers de cultura popular a les mateixes  escoles,  gratuïts i dins l’horari lectiu.

 

Hi haurà un  taller de capgrossos (per 3er de cicle mitjà), a càrrec de Txema Rico, artista plàstic; un  taller de danses (per 3er de cicle mitjà), a càrrec de Maria Navarrete, exdansaire de l’Esbart Manresà (Agrupació Cultural del Bages) i especialista en balls de plaça i danses d’arreu; i un taller de castells (per 6è de cicle superior), a càrrec  de membres de la Colla Castellera Tirallongues de Manresa.

 

Les escoles de Manresa estan realitzant les inscripcions durant el juliol i fins el 14 de setembre i durant la primera quinzena de setembre es tancarà l’oferta per l’alumnat de 1er d’ESO als instituts.

Facebook Manresa Cultura Instagram Manresa Cultura Twitter Manresa Cultura Youtube Manresa Cultura