El Festival Batecs arrenca demà al Kursaal amb 'Mulïer' i omplirà Manresa de dansa tot el cap de setmana

El muntatge inaugural, guardonat amb dos premis Max, és un homenatge a les dones que durant segles d’opressió han lluitat per mantenir viu el seu jo salvatge. La primera edició del Festival de Dansa Batecs omplirà de dansa els carrers de Manresa, entre demà i diumenge, en el marc de la capitalitat cultural de la ciutat


access_time
Dimecres, 04 d'Abril de 2018
El Festival Batecs arrenca demà al Kursaal amb 'Mulïer' i omplirà Manresa de dansa tot el cap de setmana

La Sala Gran del Kursaal acollirà demà divendres, a les 9 del vespre, la inauguració de la primera edició del Festival de Dansa Batecs, que omplirà de dansa el carrers de Manresa durant els dies 6, 7 i 8 d’abril. El festival s'estrenarà amb 'Mulïer' de la companyia Cia. Maduixa, un espectacle amb xanques interpretat per cinc ballarines. 'Mulïer', que es podrà veure per primera vegada dins d'un teatre, és un homenatge a totes les dones que durant segles d'opressió han lluitat i segueixen lluitant per mantenir viu el seu jo salvatge.  Abans de començar l’espectacle, hi haurà parlaments a càrrec d’Anna Crespo, regidora de Cultura, i Laura Bataller, en representació de la Plataforma per la Dansa a la Catalunya Central.

 

‘Mulïer' està interpretat per Laia Sorribes, Lara Llávata, Melisa Usina, Esther Latorre i Ana Lola Cosin. El muntatge ha estat guardonat amb sos premis Max 2017 a millor espectacle de carrer i millor composició musical per a espectacle escènic. Les entrades encara estan disponibles a les taquilles del Kursaal, per telèfon (938723636) i per internet a www.kursaal.cat.

 

 

Voluntat de continuïtat

 

El Festival de Dansa Batecs neix gràcies a la voluntat conjunta de moltes persones que estimen la dansa, la Plataforma per la Dansa, i amb motiu de la celebració de la Capitalitat Cultural 2018 que impulsa l’Ajuntament de Manresa. El festival però, té la voluntat de continuïtat en la programació cultural de la ciutat durant els propers anys.

 

El festival oferirà espectacles de primer nivell que inclou workshops, masterclass,  cinema i activitats diverses a l’entorn de la dansa durant els propers mesos d’abril, maig i juny, si bé el gruix principal de la programació es concentrarà aquest cap de setmana, entre demà i diumenge.

 

Batecs és una aposta per la projecció de la dansa per acostar-la a tots els públics,  a diversos escenaris i places de la ciutat, prioritzant els espais exteriors, amb l’objectiu de ser una invitació a gaudir intensament de la dansa, a conèixer grans artistes i nous talents, a posar en valor el treball de les escoles de dansa de casa nostra, i a descobrir estils i tècniques d’aquest art del moviment.

 

A banda del muntatge inaugural, altres espectacles destacats seran: “Cita a cegues”, que tindrà lloc el dissabte, 7 d’abril, a l’Anònima, interpretat per Sol Picó (Premi Nacional de Dansa 2016) i Marco Mezquida; o l’espectacle de cloenda “Entre Viatges i Flors”, diumenge 8 a la plaça Sant Domènec, amb Jordi Ribot i Natàlia Vignatti, una proposta que combina dansa i poesia, i que va ser un espectacle  finalista del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2017.

 

També seran molt recomanables dos espectacles que tindran lloc el dissabte 7 d’abril, a la plaça Sant Domènec; l’espectacle “El somriure del nàufrag” de Claire Ducreux, una proposta de dansa-teatre de carrer; i “Different  Pulses” de Cobos Mika Seeds, una extraordinària creació d’un grup de joves talents d’arreu del món.

 

Un altre acte atractiu del programa serà la projecció del documental “Dancer” que narra la història del ballarí ucraïnès Sergei Polunin que, amb només 19 anys, es va convertir en el primer ballarí més jove de la història del Royal Ballet de Londres. El documental serà presentat pel ballarí de Sant Salvador de Guardiola, Guillem Cabrera, de 14 anys, que fa dos anys estudia a la prestigiosa escola del Royal Ballet de Londres.


PROGRAMACIÓ


Divendres 6 d’abril

 

ESPECTACLE INAUGURAL

MULÏER, de Cia. MADUIXES

Lloc: Sala Gran del Teatre Kursaal. Hora: 21h. Entrada: 10€ / 12€ a la guixeta del Kursaal i a la web www.kursaal.cat

Mulïer és un espectacle de dansa sobre xanques interpretat per cinc ballarines. Tota dona té en el seu interior un ser salvatge i lliure, una naturalesa instintiva que les diferents civilitzacions s’han esforçat a domesticar al llarg de la història. Els seus cicles naturals s’han vist obligats a adaptar-se a uns ritmes artificials per complaure els altres, apagant així els seus dons innats creatius, instintius i visionaris.

Aquest espectacle és un homenatge a totes les dones que durant segles d’opressió han lluitat i segueixen lluitant per mantenir viu el seu jo salvatge, i que reclamen el seu dret de ballar i córrer lliurement pels carrers i les places de la nostra societat.

 

Dissabte 7 d’abril

 

DANSA EN CONTEXT

UN RIU DE TENDRESA

de MARIA RIBERA

Lloc: itinerant. Inici Pl. Onze de Setembre final Pl. Major

De Plaça 11 de Setembre a Plaça Major.

Hora: 10h30’ a 12h

Un riu és un corrent natural d’aigua que flueix amb continuïtat, nodrint al seu pas. Un grup nombrós de persones surt d’un punt determinat de la ciutat, fent un recorregut de punta a punta d’aquesta. Al llarg del recorregut en silenci, desplegant la comunicació des del llenguatge corporal, entren en contacte amb el mobiliari urbà, els vianants, interactuen amb tot allò que es troben al seu pas, amb tota la tendresa de la que son capaces, inundant el recorregut per on transiten d’allò que tant ens pot nodrir.

 

WORKSHOP

amb CREA MOVIMENT de CRISTINA MARTÍ

Públic Familiar.

Lloc: La Crica.

Hora: Franja 1 a 3 anys: 10h a 11h.

Franja + 3 anys: 11h a 12h.

Preu: 10€.

Inscripcions fins al 28 de març a la pàgina web www.batecs.bages.cat

Creativitat, vincles, respecte i moviment. Us proposo moure’ns i jugar en família. Crear un espai de trobada, un espai per estar junts i compartir l’experiència amb altres famílies. Donarem el temps necessari per explorar o deixar de fer, escoltant desitjos i deixant florir els potencial creatius.

 

ESPECTACLE

EL SOMRIURE DEL NÀUFRAG

de CLAIRE DUCREUX

Públic Familiar / Tots els públics. Lloc: Plaça Sant Domènec. Hora: 12h30’

Una rodamón transforma una plaça en el seu refugi i fa d’una escultura el testimoni de la seva soledat i els seus somnis, el seu amic. Un espectacle de dansa-teatre de carrer, al servei de les emocions i d’allò que passi entre el públic i la ballarina. Mitja hora de plaer absolut.

GRATUÏT


WORKSHOP

amb PETER MIKA, Lloc: La Crica

Hora: 15h30’ a 17h30’. Preu: 15€.  10€ participants MJC

inscripcions fins 28 de Març a la web http://batecs.bages.cat


MOSTRA DE JOVES COREÒGRAFS / NOUS TALENTS

MJC

Lloc: Plaça Sant Domènec

Hora: 18h

Participants: de 12 a 25 anys

Amb la presència i feedback de Personalitats del món de la Dansa, premis i reconeixements per a les coreografies destacades.

inscripcions: fins el 28 de Març a la web http://batecs.bages.cat i al correu mjc.batecs@gmail.com

 

ESPECTACLE

DIFFERENT PULSES

de COBOSMIKA SEEDS YELLOW

Lloc: Plaça Sant Domènec

Hora: 20 h

Tots els públics

CobosMika es podria resumir en una sola frase: “La vida és moviment i el moviment expressa l’ànima.” CobosMika SEEDs és el resultat d’una aposta pedagògica-creativa. Un programa que ofereix una formació especialitzada en l’art del moviment a joves talents d’arreu del món. Es tracta d’assolir un ampli coneixement de la professió en equilibri amb els interessos individuals i artístics abans de fer el salt definitiu cap a la vida professional. Podreu veure doncs la creació d’aquests joves talents.

GRATUÏT


ESPECTACLE

CITA A CEGUES

amb SOL PICÓ i MARCO MEZQUIDA

Lloc: L’Anònima

Hora: 22h

PREU ENTRADA: Inscrits mostra, majors de 65 anys, aturats amb carnet, menors de 25 anys i Carnet Galliner : 10€

Anticipada: 12€

A taquilla: 15€

Venda d’entrades: a la guixeta del Kursaal i a la web www.kursaal.cat

Trobada entre dos "animals escènics" cada un en el seu àmbit, per primera vegada junts en un escenari: Sol Picó i Marco Mezquida. Un viatge musical amb sinestèsia de moviments i sons. Ells ens explicaran una història d'amor, però no necessitaran utilitzar paraules, només el llenguatge de la música al cas de Mezquida i el del moviment en el cas de Sol Picó. No us estranyi si la veieu ballar sobre les taules o les cadires, o si de cop i volta s’enfila sobre el piano.Diumenge 8 d’abril

 

MATÍ

 

WORKSHOP

amb NATÀLIA VIGNATTI

Cia. A LES GOLFES - TÀNDEM DE CREACIÓ COREOGRÀFICA

Lloc: La Crica

Hora: 9h30 - 11h

Preu: 15€

10€ participants MJC

Inscripcions fins 28 de Març a la web http://batecs.bages.cat

En aquesta classe farem un escalfament per preparar el cos, seguit de diversos jocs grupals a través dels quals ens aproparem a la dansa i la creació coreogràfica.


ESPECTACLES / CONVOCATÒRIA

PASSEIG DE PECES

PEÇA* 1 ATÀVIC

d’Iris Hinojosa, Gerard Vilardaga i Javier Olaizola

Lloc: Pl. Crist Rei

Hora: 11.30h

Atàvic és un recorregut per la pronunciada corba de l’oblit social, a través de les lletres de Miquel Martí Pol, l’spoken word de Gerard Vilardaga, el moviment d’Iris Hinojosa i la música d’arrel tradicional de Javier Olaizola. A través de l’expressió Atàvic vol qüestionar l’oblit selectiu de part de la societat amb els versos que fan referència explícita als oblidats, moviments mecànics que oblidem en nom d’un comportament social correcte i el repic de la música més analògica, absent d’artificis virtuals. Atàvic esdevé un joc escènic per recuperar la memòria col·lectiva.

 

PEÇA* 2 HO SENTO, PERDONA’M, GRÀCIES, T’ESTIMO.

de Nadia Pessarrodona

Lloc: Passeig Pere III a l’alçada del carrer Casanova

Hora: 12h

Com si el vent se l'emportes s'esfuma, es converteix en cendra... i mentrestant… a tu t'esgarren la pell, et trenquen el cor i t'esbocinen l'ànima. Et perseguiran dies d'emocions incontrolables. Res té sentit i al mateix temps tot té sentit...així és la vida inesperada, sorprenent, sovint injusta...


PEÇA* 3 TRAJECTÒRIA DE VIDA

de Mireia Vilanova

Lloc: Passeig Pere III amb Ctra. Cardona

Hora: 12.30h

El ‘Passeig’ com símbol del pas de la vida. Viatjar, respirar des del inici del caminar de cada ‘etapa’, per la TRAJECTÒRIA de VIURE. Les diferents visions, emocions i estratègies; vivències a la fi en el diferent transitar de l’existència. Es tracta d’un retorn, en forma de moviment perpetu, de vida. Reflex del pas del temps.


TON MUNTANÉ (Katraska Cia.) acompanyarà el passeig entre peces

Lloc: de Crist Rei a Sant Domènec - ITINERANT -

Hora: 11h30’

Tots els públics

GRATUÏT

 

MIGDIA

 

ESPECTACLE DE CLOENDA


ENTRE VIATGES i FLORS

Cia. A LES GOLFES - TÀNDEM DE CREACIÓ COREOGRÀFICA

amb JORDI RIBOT i NATÀLIA VIGNATTI

Lloc: Plaça Sant Domènec

Hora: 13h

GRATUÏT

Un espectacle de dansa i text basat en Viatges i flors de Mercè Rodoreda. una proposta interessantíssima que combina dansa i poesia;

Espectacle Finalista del Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2017

GRATUÏT

 

EXPERIÈNCIA

PARELLES EN DIÀLEG

+ de 25 reconeguts artistes en rigorós diàleg corporal

Lloc: Plana de l’Om

Hora: 13h45’

Tots els públics

Diàlegs és un joc. Converses dansades entre parelles escollides a l’atzar que compartiran amb totes nosaltres un diàleg a partir del seu cos i l’espai que habiten.

GRATUÏT

 

TARDA

PROJECCIÓ

DANCER

del Director Steven Cantor

Premiat al BCN Film Festival

Presentació a càrrec de GUILLEM CABRERA

Organitza: Cine Club Manresa

Lloc: Sala Plana de l’Om

Hora: 18h30’

Entrada: 5€

Venda d’entrades: taquilla CineClub

Més informació a http://cineclubmanresa.catLES BRANQUES DELS BATECS


ABRIL


Tu i Jo

Pràctiques del cos especial parelles. Moviment, joc i comunicació des del llenguatge corporal. Un temps pensat per gaudir i compartir un espai diferent.

Organitza: Corpoprojectes

Inscripcions: corpoprojectes@gmail.com

Lloc: sala d’assaig laGare

Dates i horaris:

Divendres 20 d’abril de 20.30h a 22h


Masterclass amb Constanza Brnic

Lloc: laGare

Data: 28 abril

Hora: de 10h a 14h

Inscripcions a corpoprojectes@gmail.com


MAIG

Dona Onada · Onada Dona

Salut relacional, cos i creativitat. Espai per a dones en totes les seves varietats.

Organitza: Regidoria de la Dona i Queralt Jorba

Inscripcions: vida@queraltjorba.com

Lloc: Casal de les Escodines

Dates i horaris:

DIJOUS 24 DE MAIG 10h A 12h

DIMECRES 30 DE MAIG DE 18h A 20h

Els tallers són complementaris i independents


CELEBRACIÓ DEL DIA INTERNACIONAL DE LA DANSA 2018

5 DE MAIG

De 12h a 13h30’ i de 18h a 20h

Amb la participació de les Escoles de Dansa de la Comarca del Bages


PROJECTE FEM DANSA!

Lloc: Sala Gran Teatre Kursaal

Data: 10 i 11 de Maig

Hora: 20h

Preu Entrada: 6€

Venda d’entrades: a la taquilla del Kursaal

Fem Dansa! és un projecte educatiu adreçat a alumnes de secundària (3r i 4t d'ESO) que té com a objectiu principal la participació en un espectacle de dansa contemporània i moviment, formant part del cos de dansa. L'espectacle es representarà a la Sala Gran del Kursaal.

Fem Dansa! arriba aquest any a la sisena edició. Des de fa 2 cursos ens hem sumat al projecte Tots Dansen liderat pel Mercat de les Flors (centre de referència de la creació i producció de la dansa a nivell nacional) i que es fa a altres ciutats catalanes com Granollers, Mataró, Olot, Sant Cugat del Vallès, Vilanova i la Geltrú, Tortosa i Figueres. Amb el Tots Dansen el conductor del projecte artístic és un coreògraf que és escollit cada any per concurs, tenint en compte la seva trajectòria professional. Per aquest curs el coreògraf encarregat del projecte a la ciutat de Manresa és el Toni Mira (actor, ballarí i coreògraf de la Companyia Nats Nus Dansa).

 

 

Facebook Manresa Cultura Instagram Manresa Cultura Twitter Manresa Cultura Youtube Manresa Cultura