L'Ajuntament de Manresa presenta una renovada edició de CulturaMENT amb visites accessibles al Museu del Barroc

L'Ajuntament de Manresa presenta una renovada edició de CulturaMENT amb visites accessibles al Museu del Barroc

Sota el projecte “Museu de Records”, la quarta edició de CulturaMENT se centra en l'art barroc i les tècniques de reminiscència adreçades a persones grans amb demència i a professionals de la salut i la cultura. Una de les activitats participatives al Museu comptarà amb fotografies històriques i dues cadires de la Rosita per reivindicar i remomerar la tradició de prendre la fresca a l’aire lliure

Dimecres, 02 d'Octubre de 2024

Manresa acollirà durant l’octubre i novembre la quarta edició de CulturaMENT, el programa que posa la cultura al servei de les persones grans amb demència i malalties mentals amb l’objectiu de contribuir al seu benestar. L’edició d’enguany arriba completament renovada i tindrà un format de projecte transversal, anomenat “Museu de Records”, a partir d’un eix temàtic: l’art barroc, la transformació de la ciutat i les tècniques de reminiscència.

Per aquesta ocasió, s'ha creat un pla pedagògic amb activitats específiques per a persones grans amb demència i inicis d'Alzheimer i que siguin usuaris de residències, centres de salut de la ciutat o entitats. El pla també compta amb activitats formatives per als professionals de la salut, la cultura i l'àmbit social. CulturaMENT està impulsat per l’Ajuntament de Manresa i té el suport de la Diputació de Barcelona.

L'Art i la reminiscència

El projecte 'Museu de Records' parteix d'una investigació vers les tècniques de reminiscència aplicades en l'art i el patrimoni, relacionant-les amb els interessos dels participants. Les tècniques de reminiscència són una eina per treballar la memòria, recordar experiències passades i estimular els sentits en persones grans.

Per fer-ho, el programa teixeix una xarxa d'agents (residències, centres de dia, entitats culturals, artistes...) per generar ponts de coneixement entorn d’aquestes pràctiques, des d'una visió global i amb l'objectiu d'oferir a les persones grans amb demència una experiència cultural significativa i de benestar.

El Museu del Barroc de Catalunya, centre neuràlgic del projecte

Una de les novetats d'aquest any seran les visites accessibles per a persones grans amb demència al Museu del Barroc de Catalunya. Per tal d'apropar aquest nou equipament cultural i el seu patrimoni a aquestes persones s'han creat dues visites adaptades que compten amb la col·laboració de l'alumnat de segon curs del CFGS d'Integració Social de l'Institut Guillem Catà.

L'artista i mediadora manresana Aida Cendra portarà a terme la visita 'Patrimoni a la Fresca' al mirador del museu, que s'acompanyarà d'una instal·lació artística de fotografies històriques de la ciutat envoltades de dues cadires icòniques de Manresa: les cadires de la Rosita. Una visita participativa que se centrarà a reivindicar i rememorar la tradició de prendre la fresca com una acció de pervivència dels costums, el patrimoni oral i la memòria dels pobles i els barris.

Per altra banda, la sala del retaule del Roser de l'església de Sant Pere Màrtir es convertirà en un saló de concertino barroc. Amb la visita 'Concerto de Records', els grups participants tindran una experiència multisensorial a partir d'elements tàctils i olfactius sobre tot allò que envolta aquest estil: el moviment, la llum, la música i el color. L'activitat es combinarà amb la interpretació de peces musicals en directe, per part de les instrumentistes bagenques Berta Sala (piano i veu) i Queralt Valls (violí), on portaran als visitants per un viatge sonor des de la música clàssica fins a les músiques dels nostres dies.

Òrbites CulturaMENT: espais de trobada per a professionals

A més a més de les visites accessibles, el programa també obre espais de trobada i coneixement per a professionals, les Òrbites CulturaMENT. Es tracta d'un cicle de formacions i taules rodones per a estudiants, voluntaris i professionals de la salut, la cultura i l'àmbit social que tenen l'objectiu de fomentar nous aprenentatges vers la cultura aplicada a la salut mental, promoure l'intercanvi d'experiències i detectar necessitats i oportunitats a través de laboratoris participatius.

Seguint la línia temàtica del projecte, s'han programat formacions gratuïtes, per les quals cal inscripció prèvia, per a professionals sobre les tècniques de reminiscència aplicades a l'art i al patrimoni, a càrrec d’Alzheimer Catalunya Fundació, entitat amb una llarga trajectòria en aquest camp.

Aquest any també s’estrena una col·laboració amb el CLAM Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya i el Cineclub Manresa. Aquesta col·laboració ha permès programar en el marc del festival la projecció de la pel·lícula "La memòria infinita", que comptarà amb un col·loqui final a càrrec del cinèfil i psiquiatre Jordi Bordas. La sessió tindrà lloc el dissabte 19 d'octubre a les 11 h als cinemes Bages Centre i per assistir caldrà reservar entrades, que són gratuïtes.

Com cada any, les biblioteques de Les Bases i El Casino oferiran una programació especial de CulturaMENT amb espais de recursos i aparadors de llibres sobre salut mental, cultura i gent gran.

També està prevista al novembre la taula rodona "Cultura, Gent Gran i Salut Mental: reptes i oportunitats al territori", un espai on compartir coneixements, referents, experiències i debatre sobre el present i el futur de les pràctiques de mediació cultural i atenció sociosanitària a les persones grans amb malalties mentals.

Les inscripcions i la consulta del programa detallat es pot fer en aquest enllaç. Peu de foto: drets,Francesc Vila Noguera, Director del Museu, entre els mediadors guies del Museu, Ferran Ramírez Jordà i Marta Sánchez Soler, i assentats, la regidora de Cultura i Llengua Tània Infante Martínez i el tècnic de Cultura, Oriol Gasulla Carbonell