La 6a edició de BATECS combinarà propostes de quilòmetre zero amb espectacles de companyies de mirada internacional

La 6a edició de BATECS combinarà propostes de quilòmetre zero amb espectacles de companyies de mirada internacional

Amb el títol “Les papallones de l’ànima”, el Festival de Dansa de Manresa d’enguany aposta per moure més emocions que mai a través de la dansa i per implicar el públic de forma activa a les propostes artístiques. Aquesta edició se celebrarà els dies 12,13 i 14 d’abril en diversos espais a l’aire lliure de la ciutat.

Dilluns, 08 d'Abril de 2024

La 6a edició de Batecs, el Festival de Dansa de Manresa, arriba aquest any a la ciutat de la mà d’onze companyies i de ballarins convidats que del 12 al 14 d’abril compartiran les seves propostes de dansa amb la ciutadania. Batecs 2024 “Les papallones de l’ànima” comptarà amb cinc companyies de quilòmetre zero i amb altres provinents de l’estranger com Cuba i França que tenen Catalunya com a residència actual. Entre les novetats d’aquest any destaquen la preestrena d’un espectacle, la dinamització del públic més fidel amb una companyia d’animació, la recuperació dels escenaris del Kursaal i el Conservatori, i la introducció d’un nou espai com és el parc de Puigterrà.

Per primera vegada, el Festival de Dansa de Manresa comptarà amb la preestrena d’un espectacle. Es tracta de “Fleurir les abîmes”, una actuació de la ballarina francesa Claire Ducreux, que ja ha visitat anteriors edicions de Batecs. L’última creació de Ducreux es basa en un arbre de 7 metres d’alçada, un arbre tan alt com el desig de la ballarina per plantar un arbre de dolçor al cor del món. L’espectacle es podrà veure dissabte 13 d’abril a les 19 h a la plaça Neus Català Pallejà. Per la seva banda, la companyia Cosinsart oferirà un espectacle d’animació en dos temps que convidarà els passejants a proposar i ballar bandes sonores de la seva vida i els convidarà a l’envelat on podran emportar-se a casa un testimoni gràfic del moment en forma de fotografia. La primera part de l’animació, titulada “Ballant-la”, es durà a terme el dissabte 13 d’abril a les 17.30 h al carrer Guimerà i al Passeig Pere III, i la segona, amb el títol “Ballant-la a l’envelat”, el mateix dia a les 20.30 h a la plaça Neus Català Pallejà.

La companyia cubana The Concept Dance Company portarà a Manresa l’espectacle “El síndrome de la constància”, una actuació per re?exionar sobre la necessitat de fer-se fort emocionalment per poder avançar i aconseguir somnis. La coreografia de Javier Peláez Faure i Miquel Álvarez Campos va guanyar a principis d’any els Premis Òrbita de Dansa Contemporània de Reus. “El síndrome de la constància” es podrà veure el dissabte 13 d’abril a les 18.45 h a la plaça Neus Català Pallejà. De cara a diumenge, cal destacar l’espectacle “Teen Time Gone”, de la companyia Habemus Corpus, una oda a l’adolescència dirigida precisament a aquest col·lectiu que parla d’inquietuds internes, la convivència laberíntica en el si dels integrants i de les respostes que impulsen a prendre decisions i madurar. La peça, divertida i colpidora al mateix temps, es podrà veure a les 12.15 h a la plaça Neus Català Pallejà.

Altres espectacles que es podran veure en el marc de Batecs són “Pedra de tartera” del ballarí i creador Pau’a’m. L'actuació, prevista peldivendres a les 19 h al pati del teatre Kursaal, té per objectiure?exionar al voltant de temes del dia a dia que s'ignoren pel ritme frenètic en el qual es viu actualment. El dissabte a les 19.45 h a la plaça Neus Català Pallejà, la companyia Iron Skulls Co oferirà l’espectacle de dansa urbana contemporània “La Perla”. Pel que fa al diumenge a les 10.45 h al Parc de Puigterrà, Lídia Busquets de Kinergia proposarà una activitat participativa per a tots els públics. Amb el títol “El moviment de la felicitat”, Busquets convidarà els assistents a una sessió de Qi gong acompanyada de música en directe. Seguidament, hi haurà l’actuació itinerant “La pell dels camins” de la companyia La Sendera, que transcorrerà del parc fins a la plaça Neus Català Pallejà. Formació

El laboratori “Diàlegs ballats”, guiat per la companyia internacional Iron Skulls Co, farà una crida a ballarins i ballarines professionals i preprofessionals que vulguin nodrir-se i compartir el treball de la companyia. El laboratori es durà a terme el dissabte de 15 a les 17 h a la Sala Mestre Blanch del Conservatori. El laboratori és obert a persones amb experiència prèvia en dansa, circ i arts del moviment. Per inscriure-s’hi, caldrà omplir un formulari de la pàgina web www.batecsdedansa.cat. Del laboratori sorgiran els i les artistes que actuaran als “Diàlegs ballats” programats a l’espai escènic de la plaça Neus Català Pallejà el mateix dissabte al vespre.

Espectacles de pagament

De les 13 propostes artístiques, dues són de pagament. “Odissea”, de la companyia Crea Dansa, es podrà veure al teatre Kursaal el dia 12 d’abril a les 20 h. “Odissea” és el nou treball de Maria Rovira amb música d’Eduard Iniesta que portarà vuit ballarins a l’escenari que emprendran un viatge per re?exionar sobre la societat i els esdeveniments recents, sobre les guerres actuals i les conseqüències migratòries. El segon espectacle, per a públic familiar i portat en col·laboració amb Imagina’t, és “Blowing”, de la companyia Múcab Dans. L’espectacle s’adreça al públic familiar i es podrà veure al Teatre Conservatori el dissabte 13 d’abril a les 17.30 h. “Blowing” és un espectacle visual, poètic i innovador on la dansa, la música en directe i la tecnologia acompanyaran les aventures d’una espora que té per objectiu complir un desig. Les entrades per a tots dos espectacles es poden adquirir a les taquilles del teatre Kursaal i a la pàgina web www.teatrekursaal.cat.

Batecs és el Festival de Dansa de Manresa que organitza l’Ajuntament de Manresa, a través de Manresa Cultura i de Manresana d’Equipaments Escènics, i que coordina la Plataforma per a la Dansa de la Catalunya Central amb el suport de la Generalitat de Catalunya.

Podeu consultar tota la programació de Batecs 2024 AQUÍ.

(*) Peu de foto: Imatge de l'espectacle "Ballant-la" de la companyia Cosinsart (autoria: Txus Garcia)