Biel Mesquida

Biel Mesquida (Castelló de la Plana, 1947) és biòleg i periodista, però per damunt de tot, escriptor.

Enamorat del saber en general i apassionat de les lletres des de ben petit, la seva joventut ve marcada tant per l'esperit reivindicatiu, de lluita i d'efervescència cultural de l'Europa de l'època, com per la limitada i particular realitat cultural de la Catalunya franquista. Mesquida ha begut de la gran tradició literària catalana i universal d'autors com Àusias March, Ferrater, Rodoreda, però també Pessoa, Gide o Nabokov.

Als 26 anys guanya el Premi Prudenci Bertrana amb L'Adolescent de sal (1975), novel·la considerada com un símbol de la seva època essencial i innovadora dins del panorama literari del moment. Posteriorment, cal destacar-ne Excelsior o el temps escrit (1975), així com els reculls de narrativa breu Doi (1990) o Els detalls del món (2005). Pel que fa a la poesia destaquen El bell país on els homes desitgen els homes (1974), Notes de temps i viceversa (1981), The Blazing Library (1994). El seu esperit crític i la seva llengua magnètica i intensa li han proporcionat reconeixements i guardons literaris. 

Igualment col·labora de manera habitual en diverses publicacions estatals i organitza i participa activament en nombrosos esdeveniments culturals. Ferm defensor de la importància i la divulgació de la cultura en el sentit més ampli de la paraula, Biel Mesquida és un referent inelusible de la literatura catalana actual, mereixedor de la Creu de Sant Jordi 2005. 

És soci d'honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana. 

Font de la informació: https://www.escriptors.cat/autors/mesquidab

Biel Mesquida va apadrinar un arbre de l'espècie Platanus x hispànica durant la seva visita a Manresa el 29 d'octubre de 2022 en el marc dels actes del festival literari Tocats de Lletra.

L'autor de la fotografia de perfil és Jean Marie de Moral.

TOCATS DE LLETRA 2022 - BIEL MESQUIDA 


Facebook Manresa Cultura Instagram Manresa Cultura Twitter Manresa Cultura Youtube Manresa Cultura