Bernardo Atxaga

Bernardo Atxaga és el pseudònim literari de l'escriptor basc Joseba Irazu Garmendia (Gipuzkoa, 1951), llicenciat en ciències econòmiques i en filosofia. Ha treballat d'economista, professor d'euskera i en el sector editorial i de la ràdio.

Des dels anys vuitanta es dedica exclusivament a escriure i desenvolupa la seva obra en diversos gèneres; com la poesia, la literatura infantil o l'assaig. Tot i que és per la narrativa -en novel·la i en relats- pel que més ha destacat i pel que ha sigut mereixedor de nombrosos guardons; com el Premi Nacional de Narrativa i el Premi Euskadi per Obabakoak (1989), o el Premi Nacional de les Lletres Espanyoles (2019).

Ha escrit i publicat íntegrament en euskera. Per aquest motiu, es considera un referent de l'expressivitat d'aquesta llengua, per la seva capacitat d'expressar el món interior, l'autonomia que dóna a la literatura i la narrativa impregnada de poesia amb la qual fusiona realitat i ficció. 

Les seves obres han estat traduïdes en més de trenta llengües i algunes s'han portat al teatre i cinema, com Obaba (2005), per Montxo Armendariz, Zeru Horiek (2006), per Aizpea Goenaga, o BI Anai (2011), per Imanol Rayo. També han musicat alguns dels seus poemes grups i cantautors bascos.

Bernardo Atxaga va apadrinar un arbre de l'espècie Platanus x hispànica durant la seva visita a Manresa el 23 d'octubre de 2021 en el marc dels actes del festival literari Tocats de Lletra.

TOCATS DE LLETRA 2021 - BERNARDO ATXAGA 

Facebook Manresa Cultura Instagram Manresa Cultura Twitter Manresa Cultura Youtube Manresa Cultura