Logo Microscopies

Manresa 1808

El 2 de juny de 1808 arribà a la plaça major de Manresa un carregament de paper segellat francès que poc després alguns manresans cremaren al mig de la plaça i obligant les autoritats a crear la primera Junta de Govern i Defensa del País. Pocs dies després arribà a la notícia que les tropes franceses s’estan preparant per venir a castigar la capital del Bages per aquella greu ofensa i des d’aquell moment no pararen les campanes de tocar a sometent.

El 4 de juny surt de Barcelona en direcció a Lleida una columna de 3800 soldats francesos que tenien ordres de passar per Manresa a castigar la ciutat i els autors de la revolta.

L’escassetat d’armes i municions obligà que tots els claveters de la ciutat es dediquessin aquells dies a fer municions, a còpia de forjar i compactar les cabotes dels claus. Aquests projectils cantelluts anomenats “quadradets” van ser enviats amb els sometents cap al Coll de Can Massana a El Bruc per defensar Manresa de la fúria dels soldats de Napoleó.

El 6 de juny, a mig matí, els voluntaris i sometents atacaren en una emboscada als soldats francesos al Coll de Can Massana, causant una gran mortaldat que obligà el general francès a fugir derrotat i humiliat cap a Barcelona.

Els cantells vius dels “quadradets” aconseguiren perforar les cuirasses dels soldats: d’aquí nasqué la llegenda que en aquesta batalla s’inventaren les bales de punta.

Fou la primera derrota de l’exèrcit de Napoleó i per recordar aquesta històrica gesta presento una escultura inspirada en un dels “quadradets”. L’obra incorpora un forat des d’on es pot veure el pas del Coll de Can Massana.

Marc Sellarès. Barcelona 1973. Llicenciat en Belles Arts, especialitat escultura. Màster en creació, realismes i entorns. Ha guanyat 8 primers premis d’escultura i ha realitzat múltiples exposicions, accions i instal·lacions, en diversos indrets del planeta.

https://www.marcsellares.cat