Logo Jardins de llum

23 WATT

Autors: SP25 Arquitectura (David Oliva + Elisenda Planas) i Atelier 4 (Anna Juncà)

Antigament Manresa quedava completament a les fosques durant les nits. Inicialment, s’utilitzaven teies per il·luminar els carrers, però s’encenien únicament en les festes senyalades. Posteriorment, es van instal·lar petits llums d’oli a les façanes, que encenia i apagava el sereno. El petroli al cap d’un temps, amb més poder lumínic, va substituir l’oli, i finalment el gas arribà a la ciutat.

Els llums elèctrics van ser els últims. Primer, il·luminant només els edificis més emblemàtics de la ciutat i després es va establir l’enllumenat públic. A partir d’aquí, el creixement i evolució de l’enllumenat ja va ser constant, amb la construcció de noves centrals.

“WATT” reflecteix aquest creixement de la ciutat en paral·lel a l’electrificació de les llars i l’accés a la il·luminació per part de la població, fent de les cases i els carrers uns espais més habitables i segurs durant la nit.

Aquest concepte es representa a través de dos elements fàcilment identificables: la silueta de les cases i les bombetes enceses al seu interior.

La instal·lació està formada per una geometria lineal i continua de material translúcid, que es va plegant i desplegant al llarg de l’espai, destacant el perfil d’una filera de cases als laterals.

Una volumetria gradual, que ens condueix des de les cases més petites a les més grans. El cablejat que volgudament s’evidencia, marca una pauta connectant cada casa, on, al seu interior, hi apareix una simple bombeta suspesa. Una bombeta que insinua l’envolupant translúcida i que ens permet descobrir la volumetria d’una ciutat, en creixement, il·luminada.

https://www.sp25.es/



placeAdreça:
Nau de L'Anònima
eventHorari:
Ds. 17 de febrer, de 19 a 23 h.
Dm. 18 de febrer, de 19 a 22 h.