Logo Jardins de llum

Presentació 2024

Deu anys fent llum

El festival “Jardins de Llum” celebra aquest 2024 el seu desè aniversari al centre històric de la ciutat, durant la Festa de la Llum de Manresa, organitzat per l’Ajuntament de Manresa, amb el comissariat i la direcció artística de Roser Oduber Muntañola, directora del Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat (CACIS) i la col·laboració de diverses entitats que han estat fonamentals tant pel seu desenvolupament com per la seva integració en el teixit comunitari de Manresa, com són l’Associació de Veïns de Manresa, la Xarxa de Biblioteques Veïnals de Manresa, l’Institut Manresa Sis i l’Institut Fot i Quer, la Fundació AMPANS, el Cercle Artístic de Manresa, Fot Art Manresa, i tota la corrua d’artistes locals i internacionals, fins a dos-cents en aquests deu anys, que ens hi ha acompanyat i ens hi acompanyen.

El creixement del festival durant aquests deu anys s’ha fet palès per a tota la ciutadania. Des dels inicis de la proposta, que es desenvolupava durant unes hores vinculada a la festa de la Misteriosa Llum, al llarg d’aquests anys s’ha passat a l’extensió de la celebració durant tot un cap de setmana; un fet que gràcies a l’organització per part l’Ajuntament de Manresa i la col·laboració de les diverses entitats i institucions, ha permès fer de la llavor de “Jardins de Llum” un festival amb línia ascendent de públics i també en augment tant pel que fa a la qualitat com en la quantitat d’iniciatives que nodreixen la iniciativa. El creixement del festival, aquests deu anys fent llum a Manresa, són testimoni de la seva consolidació i del tot significatius: perquè “Jardins de Llum” també és un clar exemple dels valors que giren entorn de la creació artística com a proposta cultural, dinamitzadora i integradora.

La iniciativa artística del festival vivifica la ciutat i s’ofereix, tant als visitants locals com als forans, com un ventall obert d’exposició d’obres efímeres relacionades amb la llum i l’aigua que al vespre fan resplendir la ciutat. Per aquests deu anys de commemoració i consolidació del festival l’itinerari artístic d’enguany es nodreix de la descoberta dels carrers i places del nucli antic de Manresa amb sorprenents esquitxos de creació entorn de la llum i l’aigua. Unes creacions que trenquen idees preconcebudes sobre els mateixos espais, o sobre els conceptes entorn els quals es proposa la reflexió artística: l’aigua i la llum creen i recreen, i, és clar, renoven la nostra mirada.

La invitació oberta a la ciutadania contribueix a fer valdre la memòria i el futur amb creacions d’artistes que ens ho assenyalen. Durant tot el cap de setmana del 17 i 18 de febrer  “Jardins de Llum 2024” presenta una trentena d’intervencions efímeres, amb la voluntat de fer emergir els creadors locals de talent com són Marc Antoni Malagarriga o Txema Rico,  i també convidant a altres artistes de renom internacional com ara Kazue Taguchi, Alba G. Corral i Hara Alonso, David Oliva o Ester Fabregat. Enguany “Jardins de Llum 2024” programa un concert de 17 veus de dona una actuació musical i per a tots els públics del cor “Veus Lliures” amb direcció musical de Celeste Alias, que se celebrarà el dissabte 17 de febrer, a les 19:30 h  a la Plaça Major.

Les diferents disciplines i els recursos tecnològics amb què treballen els artistes fan de “Jardins de Llum” un flux creatiu i continu entorn de la llum i l’aigua, entorn del patrimoni i la cultura, que convida a gaudir de la ciutat. “Jardins de Llum” és una refrescant i estimulant proposta d’instal·lacions activades durant tot el cap de setmana perquè el passeig pels entorns històrics de Manresa incorpori la creació contemporània a l’espai públic. La trentena de propostes repartides pel barri històric, la Seu, L’Anònima, l’Hospital de Sant Andreu, la sala de la Plana de l’Om i la del Cercle Artístic s’activen per fer de la proposta cultural un lloc de trobada i de celebració d’aquests deu anys compartits.

Jardins de Llum” forma part del projecte “Transefímers” de la xarxa d’activitats culturals Transversal. Per aquest motiu, “Jardins de Llum” se suma a una relació d’iniciatives on també figuren els festivals “Lluèrnia” d’Olot, “A Cel Obert” de Tortosa i “Art & Gavarres” del Consorci de Les Gavarres.