Cosmògraf

Presentació

COSMÒGRAF, QUÈ ÉS?

És un espai de reflexió i pensament a l'entorn de temes clau i centrals en la situació actual europea i global. Reflexió a nivell internacional per a fomentar el pensament crític en la ciutadania. El cicle té presència de ponents europeus i internacionals, i la seva projecció vol anar més enllà de l'entorn local i busca la implicació de diferents institucions locals, nacionals i internacionals en l'àmbit del pensament i l'educació (universitats, centres de pensament contemporani, centres culturals i ciutats). 

El cicle Cosmògraf va acompanyat d'accions formatives adreçades a l'alumnat de la ciutat, es vincula amb les accions de sensibilització ciutadana de l'Agenda 2030 i forma part del projecte global Ciutat Àgora. Una finestra al món per a uns programes anuals en l'àmbit de la divulgació del coneixement i el pensament, amb sessions en streaming i amb clara vocació internacional, per així potenciar la promoció a l'exterior de la ciutat.

INTRODUCCIÓ

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són una demanda universal d'acció per a protegir el planeta i millorar les vides i perspectives de les persones d'arreu del món. L'any 2015, tots els estats membres de les Nacions Unides van aprovar l'Agenda 2030 sobre el Desenvolupament Sostenible en la qual es presentaren 17 Objectius que establien la necessitat d'un creixement econòmic per erradicar la pobresa i examinar i tractar una sèrie de necessitats socials com l'educació, la sanitat, la protecció social i el treball, així com combatre el canvi climàtic i la protecció del medi ambient. Aquests 17 Objectius són el pla mestre per aconseguir aquest futur desitjat. Actualment s'està progressant en aquest sentit, però les mesures que es van prenent no avancen a la velocitat necessària per arribar a aquesta fita el 2030.

És per això que l'any 2020 va ser l'inici d'una dècada d'accions més ambicioses per a poder assolir aquests objectius.

L’Agenda 2030 i el seu esperit transformador és l’eix central d’aquesta setena edició del “Cosmògraf”. L’Horitzó 2030 és una fita que pot i ha de marcar un punt d’inflexió en la manera en què ens relacionem i ens adaptem al nostre entorn. És per això que us convidem a acompanyar-nos i a conèixer-la millor per fer d’aquest camí conjunt un camí de complicitats.

Tània Infante i Martínez

Regidora de Cultura i Llengua de l’Ajuntament de Manresa