Una Itàlia de paper
UNA ITÀLIA DE PAPER
Estampes de Roma i Venècia del segle XVIII
en la Col·lecció Furió
En el segle XVIII, Roma i Venècia van ser les principals ciutats que atreien els viatgers europeus que feien el Grand Tour i que buscaven fer una immersió en l’art i la cultura italianes. Roma, pels monuments que evocaven la grandesa del món clàssic. Venècia, per la bellesa dels seus canals, pel seu exotisme i per l’extraordinària puixança artística que va viure aquesta república en el set-cents.
L'exposició mostra una selecció d’estampes fetes a Roma i Venècia al llarg del segle XVIII. En aquestes dues ciutats hi va haver una gran producció de gravats que pretenien donar a conèixer i difondre les obres i monuments que conservaven. És l’època en la qual es consolidà el gènere de les vedute -vistes urbanes- a vegades amb voluntat topogràfica, però també molt sovint presentant una Itàlia imaginada, un capriccio de fantasia. Aquestes vistes oscil.len entre la realitat i la invenció, però tenen el denominador comú de ser imatges atractives i evocadores, estampes que els viatgers que passaven per Roma i Venècia podien comprar com a record, com encara nosaltres podem fer avui quan visitem aquestes ciutats.
A Una Itàlia de paper es poden veure gravats que tradueixen la Itàlia imaginada per les pintures de ruïnes de Giovanni Paolo Panini i Hubert Robert; algunes de les imponents vistes de Roma de Giovanni Battista Piranesi, que dominà aquest gènere a mitjan segle XVIII; un conjunt d’atractives vistes de Venècia, entre les quals destaquen els extraordinaris aiguaforts de Canaletto, juntament amb obres de Carlevarijs, Marieschi, Visentini, Brustolon i Sandi. Finalment, en un apartat dedicat als Tiepolo, es mostren capricci del cèlebre Giambattista Tiepolo, i alguns dels d’espectaculars aiguaforts gravats pels seus fills -Giandomenico i Lorenzo- a partir de sostres pintats pel pare, un grup d’obres difícils de reunir i que constituex un dels conjunts més destacats de la Col·lecció Furió de gravats antics.
Vicenç Furió
Comissari de l’exposició
INAUGURACIÓ 26 d'abril a les 19h