El projecte d'art urbà MUR Manresa presenta aquesta setmana la seva segona edició

Les obres dels artistes Aïda Gomez (Madrid), Randy (Manresa), Mateu Targa (Berga) i Jofre Oliveras (Girona) seran dues pintures murals, una al carrer de la Dama i l’altra al pàrquing de la Dama, una escultura al carrer Arbonès, prop dels jutjats, i un instal·lació mural escultòrica a la plaça Serarols.

access_time
Diumenge, 01 de Març de 2020
El projecte d'art urbà MUR Manresa presenta aquesta setmana la seva segona edició

MUR Manresa portarà aquesta setmana al Centre Històric de Manresa les obres Aïda Gomez (Madrid), Randy (Manresa), Mateu Targa (Berga) i Jofre Oliveras (Girona) en un projecte de creació artística urbana organitzat per L’Antic de Manresa,  l’Ajuntament de Manresa i el col·lectiu MUR, que també n’ha estat el comissari.

 

Per a la realització de les obres, els artistes han col·laborat amb alguns dels col·lectius socials de Manresa, com Acció Lila i la PAHC, a l'hora de plantejar les seves intervencions artístiques. Aquest posicionament participatiu l’han volgut establir els artistes i també els organitzadors i comissaris del festival (Berni Puig, Jofre Oliveras, Txus Aloy i Vicky Garcia), que entenen l'art urbà com una eina de transformació,  d’integració social i comunicació.

 

MUR va néixer el 2018 en el marc de Manresa Capital de la Cultura Catalana amb finalitat de cercar noves vies de participació ciutadana a través de l’art i l’urbanisme en diversos espais públics de la ciutat, volent reivindicar l’art urbà. Amb la voluntat d’explorar nous espai d’expressió artística i promoure l’eclosió de nous llenguatges que lligats a l’anomenada “cultura urbana”. També es vol aconseguir fomentar la descoberta d’espais desconeguts o poc transitats,  la valoració d’àmbits urbans en procés de degradació urbana al Centre Històric i l’apropiació social de l’espai públic com a escenari d’expressió i difusió artística.

 

Des del punt de vista del públic, es vol afavorir unes formes d’expressió artística destinades a la joventut, que normalment troben el seu espai al marge de les institucions i equipaments culturals, explorant noves vies de participació i de sensibilització cultural i artística. I, des del punt de vista de promoció de la ciutat, la intenció és afegir un nou centre d’interès cultural per atraure nous visitants.

 

Les obres dels artistes seran dues pintures murals, una al carrer de la Dama i l’altra al pàrquing de la Dama, i una escultura al carrer Arbonés, prop dels jutjats i un instal·lació mural escultòrica a la plaça Serarols.

 

 

Els artistes

 

Randy


Al carrer de la Dama hi trobarem l’obra de Randy. Va estudiar il·lustració a l’Escola d’Art de Manresa  i des de fa aproximadament 5 anys  treballa en  món del lettering i la cal·ligrafia. Ha realitzat molts dels rètols tradicionals que s’han fet a Manresa els darrers anys.

 

Dins MUR  realitzarà un mural inspirat en els rètols industrials anglesos i americans de finals del segle XIX, amb el lema “Mujer Bonita es la que Lucha y no se calla”,  pintat amb les tècniques tradicionals que s’utilitzaven en aquella època.

 

Mateu Targa

 

Artista visual que des dels seus inicis ha utilitzat la pintura a l'oli com a mitjà.  En la seva època com estudiant a l'escola Massana va fer  les seves primeres instal·lacions a l'espai públic juntament a altres artistes. D'aquí sorgeix més endavant el col·lectiu Cúmul, del qual forma part. Tot i això, descobreix la passió per la pintura mural al seu pas per diferents països del sud-est asiàtic, i és quan entén l'art com una eina que li permet conèixer gent i entorn d'una manera diferent i poder parlar d'aquestes realitats.

 

Mateu Targa utilitza els elements de la pintura clàssica per dur-los al mural de gran format. En aquest procés hi ha una clara intenció d'explicar les sensacions experimentades en la seva vida a través d'imatges suggerents per la seva contextualització. La seva obra dins MUR serà al pàrquing del carrer de la Dama.

 

Aïda Gómez

 

Artista urbana nascuda a Madrid  i  llicenciada en Bellas Artes per la Universidad de Castilla-La Mancha.  Va estudiar escultura ala Kunsthochschule Weißensee de Berlín   i ha estat artista resident a diverses institucions i espais d’Argentina, Polònia, Islàndia, Portugal i Holanda.

 

Per a MUR realitza una escultura que vol ser un  monument del futur i que condemna les actuals sentències per agressions sexuals, així com també representa una empenta de valor i  coratge per totes les dones.  La mida de l'escultura vol indicar el nostre estat actual. Segons l’artista, aquest monument requereix de cures i educació per poder créixer, i creu que “el futur, els nostres successors miraran enrere i s'escandalitzaran amb aquestes condemnes injustes, així com nosaltres ens escandalitzem al veure que l'esclavitud estava emparada per la llei”.

 

 

Jofre Oliveras

 

Artista urbà, titulat en gestió Cultural i disseny. La seva projecció internacional l’ha dut a participar en ART Basel Miami. Oliveras defineix l'art com un procés d'innovació. treballa en espais públics a través del mural, l'escultura i la instal·lació i les seves obres estan inspirades per l'entorn on les realitza.

 

L’obra que presenta dins MUR és una instal·lació escultòrica que forma part d’un projecte particular anomenat “Llegendes de Manresa” . És a la plaça Serarols, i se suma a la que va instal·lar a la plaça Major  durant el Festival MUR del 2018 amb motiu de Manresa Capital de la Cultura Catalana. Segons Oliveras “institucionalment hi ha una voluntat de generar una imatge d’espai públic net, on  no hi cap la idea de pobresa, o no interessa que la gent es reuneixi i acabin sent espais de transició”. És en aquests sentit que planteja la seva obra, en la qual els coloms volen simbolitzar un acte respectuós cap a la reunió. Uns coloms estàtics reunits sobre una arcada que volen honorar les reunions a les places.

 

 

Facebook Manresa Cultura Instagram Manresa Cultura Twitter Manresa Cultura Youtube Manresa Cultura