CRÒNICA: Una multitud rep amb il·lusió els Reis d'Orient a Manresa

Ses Majestats els Reis d’Orient han arribat aquesta tarda a Manresa en una cavalcada que han seguit milers de ciutadans i en la qual han participat 900 persones i 17 carrosses. Com a novetat d’enguany s’ha millorat la il·luminació de les carrosses dels Reis, estrenades l’any passat. També hi ha comptat amb noves coreografies, i algunes noves carrosses. Ses Majestats i el Carter Reial, el príncep Assuan, han arribat a l’Ajuntament, on l’alcalde de Manresa els ha lliurat la clau màgica que obre totes les cases. Tots han expressat desitjos de pau, amor i llibertat.


access_time
Divendres, 04 de Gener de 2019
CRÒNICA: Una multitud rep amb il·lusió els Reis d'Orient a Manresa

La nit més màgica de l’any ha tingut el millor preludi aquesta tarda, als carrers de Manresa. La cavalcada dels Reis d’Orient, organitzada per l’Ajuntament i l’Agrupació Cultural del Bages, ha recorregut els carrers del Centre Històric i ha culminat a la plaça Major, on Ses Majestats han fet l’adoració, han rebut la clau de la ciutat per obrir totes les cases i han estat rebuts a l’Ajuntament per l’alcalde, Valentí Junyent; la regidora de Cultura i Joventut,  Anna Crespo, i la resta de la corporació municipal.

 

La cercavila reial ha començat poc abans de les 6 de la tarda a la Muralla de Sant Francesc, des d’on s’ha iniciat un recorregut d’unes dues hores pels carrers de la ciutat, passant per la Muralla de Sant Domènec, carrer Guimerà, Crist Rei, passeig Pere III, plaça Onze de Setembre, plaça Bonavista, carretera de Vic, Muralla del Carme, fins a Sant Domènec. Un total de 17 carrosses, amb uns 900 participants de diverses entitats, han participat al seguici reial, davant de milers de persones, que han desafiat el fred per veure passar el seguici reial.

 

Com a novetat d’enguany s’ha millorat la il·luminació de les carrosses dels reis, estrenades l’any passat i inspirades en el Kursaal, el Casino i la Seu, per tal de donar-hi un efecte tridimensional. També hi ha hagut noves coreografies, com la del vaixell pirata, a càrrec del grup d’alumnes, grans i petits, de hip-hop de l’Escola Royal Dance; i amb una nova carrossa dels Somnis, del projecte Invulnerables. Igualment, des de l’Ajuntament de Manresa, s’ha assumit el cost d’un nou vestit i capelina del rei blanc, que s’han renovat, i vint-i quatre noves casaques per als torxers.

 

Per quart any, l’Àngel, el Carter Reial i els reis, acompanyats per les seves respectives comitives, han baixat de les seves carrosses i han iniciat el trajecte a peu des de la plaça Sant Domènec i que ha continuat pel carrer del Born, plana de l’Om i carrer Sant Miquel fins arribar a la plaça Major.  Aquesta iniciativa va començar l’any 2016 amb la finalitat d’acostar Ses Majestats al públic i per gaudir d’una major vistositat en el tram final del recorregut.

 

Un cop a la plaça Major, Ses Majestats han fet l’adoració al pessebre situat davant dels porxos de l’Ajuntament i, seguidament han saludat l’alcalde de Manresa, Valentí Junyent, i els regidors que hi eren presents, i han estat convidats a entrar a la casa consistorial. Des del balcó, l’alcalde els ha donat la benvinguda a la ciutat, i els ha formulat principalment dos desitjos. Per al país, ha desitjat que “aquesta nit repartíssiu justícia, llibertat i solidaritat. No és cap secret que estem patint una situació complicada al nostre país, amb representants polítics privats de llibertat i d’altres a l’exili. Tant de bo que siguem capaços de trobar les vies per tirar endavant i garantir un futur de pau, llibertat i justícia”. D’altra banda, per a Manresa, ha demanat als Reis que “ens doneu un cop de mà per continuar construint una ciutat encara més justa, més cohesionada, amb igualtat d’oportunitats. Una ciutat que és d’acollida, solidària i oberta, i que vol continuar sent-ho, respectant drets i deures. Una ciutat amb una oferta interessant en els camps de la cultura, com s’ha demostrat aquest any amb la capitalitat cultural. Una ciutat de la qual els manresans i manresanes ens sentim cada dia més orgullosos”.

 

El rei ros, en nom de tots tres, ha agraït la benvinguda i ha recordat que “ja fa 2.000 anys que vam seguir un estel que ens va portar al portal de Betlem. Jesús ens va donar un missatge perquè l’escampéssim pel món, que es resumeix en dues paraules: pau i amor. Pau entre tots els homes i dones de la terra; i amor per saber estimar el que ens envolta, la terra, la ciutat, els dirigents, les famílies, mestres amics... Estimeu-vos amb tota la força”. El rei ha demanat als infants que vagin a dormir aviat “i ens deixeu fer la nostra feina. Quan trobeu els regals que us deixarem, recordeu sempre aquestes dues paraules: pau i amor”. També ha desitjat per a tothom una esplèndida nit de Reis i per concloure ha manifestat el seu desig que “el sentiment profund de llibertat ens acompanyi cada dia”.

 

Al balcó, l’alcalde els ha lliurat la clau que obre totes les cases per tal que puguin repartir els regals.

 

L’acte ha finalitzat amb la signatura del llibre d’honor de l’Ajuntament de Manresa, per part dels tres reis i el carter reial, al despatx de l’alcalde. L’alcalde els ha fet lliurament d’una reproducció de la clau que obre totes les llars, com a obsequi.

 

Com cada any, els Reis d’Orient tenien una certa semblança amb algunes persones d’entitats de Manresa. Concretament, aquesta any, el rei blanc s’assemblava a Domènec Basullas, membre de l’Agrupació Cultural del Bages des de fa molts anys; el rei ros tenia una certa semblança amb Rossend Mata, exresponsable de la Cavalcada com a membre de Jove Cambra i membre de diverses entitats; mentre que el rei negre s’assemblava a Amadou Makthar Gueye Ndiaye, de l’associació Amics del Senegal. El carter reial, el príncep Assuan, era similar a Ignasi Ribas, treballador de Manteniment de l’Ajuntament de Manresa recentment jubilat, tècnic de so i persona força coneguda en diversos àmbits de la ciutat.

Facebook Manresa Cultura Instagram Manresa Cultura Twitter Manresa Cultura Youtube Manresa Cultura