La geganta Pubilla de Manresa participa en l'exposició El Ingenio, a Barcelona

La mostra reuneix l’obra d’imatgeria festiva d’un dels escultors més desconeguts del taller Ingenio, Lluis Sabadell, L’exposició estarà a l’Espai Zero del Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats entre els dies 29  de novembre i 9 de desembre.

access_time
Dilluns, 26 de Novembre de 2018
La geganta Pubilla de Manresa participa en l'exposició El Ingenio, a Barcelona

La geganta Pubilla de Manresa representarà la imatgeria de la nostra ciutat a l’exposició El Ingenio: l’aportació de Lluís Sabadell. Els Gegants de Sant Andreu de Palomar, que es podrà visitar del 29 de novembre i 9 de desembre a l’Espai Zero del Centre d’Art Contemporani Fabra i Coats de Barcelona. L’exposició reuneix  una mostra històrica d’ obra d’imatgeria festiva creada a l’històric taller Ingenio i homenatja especialment l’aportació de Lluis Sabadell, un dels seus  escultors més desconeguts.

 

Sabadell va ser un escultor que va treballar  poc més de cinc anys en aquest taller, però la seva empremta en el món de la cultura popular ha estat innegable i inesborrable. A través de la seva vida i la seva obra en imatgeria festiva, reunida al complet en aquesta exposició, es repassen els inicis de la història d’aquest taller màgic i com la seva exitosa trajectòria es creua amb la història dels Gegants de Sant Andreu de Palomar (Districte de l barri de Sant Andreu, a Barcelona).

 

La casa El Ingenio és una botiga i un taller artesanal de producció de figures de cartó pedra, així com els productes de diversió, joc, màgia i espectacle. Va ser fundada el 1838 al carrer de Rauric de Barcelona per l’escultor Benet Escalé, descendent d’una nissaga de gran tradició escultòrica i d’imatgeria. Durant molts anys el seu principal producte ha estat la fabricació de gegants, nans, capgrossos i bestiari fins al punt que es pot afirmar que molts dels gegants i capgrossos dels pobles de Catalunya van sortir d’aquest petit taller barceloní.

 

Els Geganters de Manresa han estat l’enllaç per fer possible la sortida de la Pubilla per a l'exposició.

 

La geganta Pubilla


El Gremi de Sant Lluc fou qui tingué la iniciativa i cura de l’adveniment de la Pubilla. La festa de dita presentació tingué efecte el dia 21 d’octubre de 1951. L’apadrinament fou a càrrec dels gegants de Barcelona i assistiren a la trobada els gegants de Moià, Sallent, Sabadell, Igualada, Solsona (amb dues parelles), Casa de Caritat de Barcelona, Sant Sadurní d’Anoia, Terrassa i Berga. (aquesta darrera també amb dues parelles). Finalitzà l’acte fent-ne entrega a la ciutat, per part del president del Gremi de Sant Lluc, el Dr. Manuel Casanovas i Gabernet.

 

L’any 2001 la Pubilla va complir 50 anys i els geganters van pensar, amb encert, que la millor manera de retre-li un homenatge seria reproduir la festa de presentació amb la màxima fidelitat possible, recordant els treballs del Gremi de Sant Lluc, que foren els mecenes en aquell any 1951, i així es va desenvolupar la festa Hi assistiren els gegants de Barcelona, com a padrins que foren. La cercavila de lluïment pels carrers de la ciutat fou reeixida i amb l’acompanyament dels mateixos gegants d’aquella diada: gegants de Moià, Sallent, Sabadell, Igualada, Casa Caritat de Barcelona, Sant Sadurní d’Anoia, Terrassa, Barcelona, i evidentment Manresa.

 

La figura és de cartró-pedra, amb un pes de 40 kgs. i una alçada actual de 3’23 m. (centímetres afegits amb l’arribada de l’Hereu, per qüestions d’alçada). La seva indumentària és la següent: cabells naturals, arracades, penjoll al coll, camafeu, ram de flors i mocador. Faldilles estampades, el cosset negre, xal amb motius florals, mitenes, davantal negre, punta d’enagos sobresortint de la faldilla.

 

Facebook Manresa Cultura Instagram Manresa Cultura Twitter Manresa Cultura Youtube Manresa Cultura