L'Anònima es converteix en l'epicentre creatiu de Manresa amb el FABA

Més de 3.000 persones passen per l’Anònima al llarg de la jornada artística del FABA


access_time
Diumenge, 13 de Maig de 2018
L'Anònima es converteix en l'epicentre creatiu de Manresa amb el FABA

L’Anònima de Manresa es va convertir dissabte passat en l’epicentre cultural de la ciutat acollint el Festival Artístic del Barri Antic (FABA). Més de 3000 persones van assistir al festival destacat per la seva varietat de propostes escèniques i artístiques i els agents del barri antic com a motor principal. Reivindicar el Centre Històric de Manresa com a node creatiu i cultural i l?Anònima com a fàbrica de creació, han estat els objectius principals del FABA, que ha tingut una molt bona resposta per part del públic en la seva segona edició.

 

Persones de totes les edats van gaudir d’una programació artística molt completa, sense deixar que la pluja d’última hora afectés la jornada. 12 propostes escèniques van omplir els dos escenaris del FABA – Espai Mahou i Espai km0 – durant tot el dia a més d’una programació extra que comptava amb poesia, un mercat d’artistes i artesans, el projecte Murs Plàstics, joieria contemporània i d’autor i un espai gastronòmic a càrrec dels paradistes del Mercat de Puigmercadal.

 

12 propostes escèniques van omplir els dos escenaris del FABA

 

Apostant pel talent emergent i latent del Bages, destaca l’aparició de Clazzics, amb Ricard Cots, Pau Lafoz, Joel Díaz i Adrià Mas, el jove quartet manresà que es va atrevir a fusionar el jazz amb l’òpera i que s’estrenaven per primera vegada a dalt els escenaris o Toia, duet format pels manresans Lluís Coll i Jordi Portabella (també membres de Puput), que van oferir un concert únic i exclusiu per al FABA basant el seu discurs en dos pilars: la maquinària industrial i la música clàssica del moment de la construcció de l’obra d’Ignasi Oms i Ponsa. Los Valientes, jove quartet manresà integrat per Roger Rovira, Arnau Polinario, Toni Comino i Oriol Font, també van portar la seva música rock al FABA reivindicant la seva presència, així com l’aparició d’Ara Nescio, el jove (t)raper manresà amb ànima punk i deixos nihilistes.

 

Des de la comarca, també ens van portar el micro-teatre T.U.P.P.E.R.S amb les actrius Gaia Bautista i Cristina Pericas i la direcció d’Anna Bertran i Joan Escrivà-Escolà.

 

D’altra banda, propostes musicals d’arreu de Catalunya, passant pel País Valencià i Aragó, i ja consolidades dins l’escena alternativa, però que no han tocat mai a la ciutat, també van omplir l’escena del festival. El reconegut Bigott, referent de l’escena alternativa de la Península, va fer viure al públic un directe únic a través de les seves cançons i potent personalitat. The Crab Apples, el quartet de Santa Eulàlia de Ronçana, va fer vibrar Manresa durant el seu primer concert a la ciutat. La veu de Carla Gimeno, la bateria de Mauro Cavallaro, la guitarra de Laia Alsina i la Laia Martí al baix elèctric, han emocionat a tots els assistents amb el seu segon disc “A drastic mistake” (Hidden track records), un treball format per cançons que parlen de contradiccions i errors, entre d’altres.

 

Renaldo & Clara, des de Lleida van portar a la ciutat “Els afores” és el seu segon disc, un gran treball ple de llum i de color que va fer enlluernar l’escenari del festival. Des de Berga, Blondie, al costat de blackthoven, segones veus, i babyface, DJ, es va estrenar a Manresa dins la seva nova gira “N93 Tour”.  

 

El suculent Mister Rombo va reivindicar les seves sessions DJs acompanyant les “hores tontes” del festival amb la seva música desenfadada i animada que van fer gaudir als assistents de totes les edats.

 

Paral·lelament i durant la Festa de Presentació del FABA, una setmana abans del festival, i en un escenari molt poc habitual, a l’interior de la parada 33 del Mercat, hi va tindre lloc el concert de les alcoianes Júlia i el manresà Grozza, en una sessió única amb el mercat i els seus productes com a únic motiu de la selecció.

 

Programació extra: mercat d’artistes i artesans, poesia, joiera, art urbà i gastronomia

 

Des de les 10.00h del matí i fins a les 2.30h de la matinada van passar coses al festival. Un espai gastronòmic a càrrec dels paradistes de Puigmercadal va esdevenir protagonista oferint menjar durant tot el dia.

 

D’altra banda, destaca l’èxit de les visites poètiques de l’Anònima, que guiades pel Centre d’Estudis i del Bages i amb el recital de les creacions fetes per l’ocasió de Joana Sargantana, Sergi Perramon i Núria Espill, van permetre descobrir al públic els espais amagats de l’Anònima i conèixer la historia del patrimoni de la ciutat.

 

Membres del projecte Murs Plàstics, que fa uns 5 anys que va començar a proposar color sobre la pedra del Barri Antic de Manresa, van posar pintar un dia gris. Els artistes Berni Puig, Elsa Guerra i Randy Tek van crear actuacions plàstiques de llenguatge artístic i urbà durant el dia.

 

Pedra de Toc, l’associació d’artistes joieres de la zona va portar al FABA joia contemporània i d’autor sota una instal·lació pròpia i única que transmetia la seva vitalitat i força a tota l’Anònima. I és que a partir de la seva construcció, feta amb objectes trobats al carrer, van reivindicar el valor de l’artesania joiera km0.

 

Durant tot el dia, el públic també gaudir d’un mercat d’artistes i artesans, amb els Somiatruites, a més d’altres dissenyadors, emprenedors i marques.

 

L’artista també ha d’omplir la nevera

 

Des de l’organització, es va voler reivindicar la necessitat i desig d’una cultura lliure, però que si és gratuïta deixarà d’existir.

 

D’aquesta manera, des del FABA es va explicar que si artistes i organitzadors poden viure del què fan, ens emocionarem amb l’art i la cultura per sempre. Enguany ha estat possible gràcies a l’aposta d’organitzadors, col·laboradors i artistes que han invertit el seu temps sense una finalitat lucrativa, a més de mecenes i col·laboradors. Aquesta edició ha costat al voltant de 13.000€. Per fer-lo sostenible al llarg del temps, caldria destinar 3 vegades més de pressupost.

 

El FABA és un projecte sense ànim de lucre, que vol dir que no persegueix obtenir un benefici econòmic, sinó transformar en positiu l’entorn social i cultural que l’envolta. L’art i la cultura volen passió i treball, com ho vol qualsevol altra feina ben feta. Per això, des del festival ens recolzem amb mecenes que ens ajuden a fer aquest projecte possible.

 

Durant la jornada, diversos voluntaris explicaven a través d’uns imants que incloïen la frase “L’artista també ha d’omplir la nevera” els valors que des del FABA es volen transmetre amb l’objectiu de facilitar l’accés lliure a la cultura com a dret i entregar l’Anònima a la creació, reivindicant-la amb un festival artístic.

 

Enguany, Mahou, l'Ajuntament de Manresa, Manresa Capital de la Cultura, el Mercat de Puigmercadal i Remsa, han estat els mecenes del festival i han ajudat a fer-lo possible, entre altres col·laboradors.

 

Facebook Manresa Cultura Instagram Manresa Cultura Twitter Manresa Cultura Youtube Manresa Cultura