Mostrar Menú

Manresa acollirà aquest cap de setmana la 14a edició del Recercat, la jornada de Cultura i Recerca Local dels territoris de parla catalana

Al llarg de tres dies el públic podrà gaudir d’un espai expositiu de 250 metres quadrats dedicat a la recerca local i comarcal que estarà instal·lat a la plaça de Sant Domènec, així com de xerrades, documentals, exposicions i visites culturals.

Un dels actes principals és el lliurament dels Premis Recercat que tindrà lloc dissabte al migdia.


Manresa acollirà aquest cap de setmana la 14a edició del Recercat, la jornada de Cultura i Recerca Local dels territoris de parla catalana

La ciutat de Manresa, en la seva condició de Capital de la Cultura Catalana 2018, acollirà entre els dies 13 i 15 d’abril la catorzena edició del Recercat. Jornada de Cultura i Recerca Local dels territoris de parla catalana. L’activitat està organitzada per l’Institut Ramon Muntaner (IRMU), la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya,  el  Centre d’Estudis del Bages i l’Ajuntament de Manresa.

 

La directora de l’IRMU, M. Carme Jiménez, recorda que el Recercat «és un lloc de trobada anual per als instituts i centres d’estudi d’arreu dels territoris de parla catalana, on poden intercanviar i debatre idees i projectes. També vol ser l’aparador a través del qual donar a conèixer a la ciutadania el gran volum d’activitats que aquestes entitats desenvolupen al llarg de l’any en el seu entorn més immediat. Per tal d’afavorir que la població s’apropi a la realitat dels centres d’estudi, totes les activitats que programem són obertes i gratuïtes».

 

L’acte central del Recercat és el lliurament de la catorzena edició dels Premis Recercat, que  tindrà lloc el dissabte, a dos quarts de dues de la tarda, a l’auditori de l’Espai Plana de l’Om. L’acte estarà presentat per l’actriu sallentina Tàtels Pérez i comptarà amb l’actuació  de la cantautora tortosina Pili Cugat.  Amb aquests premis es busca reconèixer la tasca realitzada per entitats i investigadors de la comarca amfitriona.

 

L’altra activitat  més destacada continua sent la fira de centres d’estudi, que s’ubicarà en una carpa 250 m2 a la plaça de Sant Domènec. Els visitants hi trobaran una dotzena d’estands organitzats per espais territorials (Barcelona-Bages; Penedès; Tarragona; Terres de l’Ebre; Girona-Catalunya del Nord, País Valencià; Illes Balears-Alguer; Lleida-La Franja-Andorra)  on podran consultar les novetats editorials de la recerca local i comarcal del conjunt dels territoris de parla catalana, així com una exposició de pòsters que mostren els projectes més destacats dels centres i instituts d’estudis locals i comarcals participants. Hi participen més d’un centenar d’entitats d’arreu dels països de parla catalana.

 

D’altra part, l’Auditori de l’Esplana de l’Om, acollirà la resta de les activitats previstes. Hi haurà la taula rodona “Patrimoni a debat: reflexions des de la societat civil” que aquest cop proposa com a tema de debat “El patrimoni industrial, estudiar-lo, posar-lo en valor i estimar-lo”. En la secció de documentals, on es treballa la memòria com a recurs històric i social, es podran visionar dos treballs, “Orgull de baix, Memòria de paisatge” i “Viure en una dictadura. Els primers anys del franquisme a Manresa (1939-1959)”. Per últim, en l’apartat de mosaic d’experiències es presentarà la Fira Mediterrània de Manresa, mentre que al Mosaic Recercat es donaran a conèixer els últims projectes que estan duent a terme els centres d’estudis locals i comarcals de parla catalana, com ara les recerques sobre els forns d’oli de ginebre de Riba-roja d’Ebre i les cases de la Barceloneta o sobre les visites d’Aureli Capmany a Manresa, entre d’altres. Les activitats que tindran lloc a l’auditoria de la Plana de l’Om es podran seguir per streaming.

 

Els tres dies de durada del Recercat també es podran visitar tres exposicions: “Patrimoni oblidat, memòria literària”, “125è Aniversari Tram ferroviari Móra la Nova – Faió, 1892 – 2017” i “Lingüistes pel carrer”, així com participar en tres visites guiades: «La Casa Consistorial en temps de les Bases de Manresa», «La Manresa industrial i contemporània al Museu de la Tècnica de Manresa» i «Espai Manresa 1522. La ciutat d’Ignasi (de Loiolo)». No hi faltarà un espai especial amb activitats per als més petits, el Recerxic. Els nens i nenes podran gaudir de jocs d’equilibri i habilitat.

Es pot consultar més informació del Recercat a: http://www.irmu.org/news/2121 o través d'aquest dossier de premsa.