Mostrar Menú

Manresa presenta a Barcelona un avançament del programa de la capitalitat cultural catalana del 2018

El programa d'activitats i actes culturals anual de la Capitalitat s'engloba sota el lema 'Ponts de cultura' i l’acte inaugural d’arrancada de tindrà lloc el 20 de gener de 2018 al Teatre Kursaal sota el  nom “PAS”. Serà un espectacle inèdit, molt contemporani i creat per l’ocasió, que gira entorn la simbologia del pont amb la direcció artística de Sergi Ots.

Manresa presenta a Barcelona un avançament del programa de la capitalitat cultural catalana del 2018

Manresa serà la nova Capital Cultural Catalana del 2018 i avui, quan falten pocs dies per al nou any, ha presentat públicament a Barcelona els detalls del projecte i un avançament del programa. La capital de la comarca del Bages, que prendrà el relleu de Reus, encara amb entusiasme aquesta oportunitat per donar a conèixer i posar en valor la cultura manresana, promocionar la ciutat en termes econòmics, turístics i de desenvolupament i reforçar el seu caràcter de capitalitat territorial dins la Catalunya Central.

Així ha quedat palès aquest migdia durant la presentació de la iniciativa davant d'una desena de mitjans de comunicació al restaurant Ten's Tapas del xef manresà Jordi Cruz, que també ha intervingut en l'acte de presentació al costat de l'alcalde de Manresa, Valentí Junyent; la regidora de Cultura i Joventut, Anna Crespo; el president de l'organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela; i el director artístic de l'espectacle inaugural, Sergi Ots. 

 

La iniciativa Capital Cultural Catalana és promoguda des del 2004 per l’organització Capital de la Cultura Catalana i s'inspira en la Capital Europea de la Cultura, un títol que des del 1985 confereix la Comissió Europea i el Parlament Europeu a una o dues ciutats europees, perquè durant un any mostrin el seu desenvolupament i vida culturals. Xavier Tudela, president de dita organització, ha destacat la seva dimensió exterior ja que "la Capital Cultural Catalana contribueix també a la projecció internacional de la llengua i la cultura catalanes".

 

Manresa vol reivindicar, amb aquesta capitalitat, els actius culturals i patrimonials de la ciutat: el seu llegat ignasià, la seva riquesa arquitectònica i museística, les tradicions festives pròpies, elements culturals reconeguts com la Fira Mediterrània o el Teatre Kursaal, i el seu ric teixit associatiu. La ciutat espera posar de relleu altres espais no específicament culturals o d'exhibició, així com "aprofitar el moment per a la creació d'un festival de dansa i de circ, assignatures pendents de la cultura a Manresa", en paraules de la regidora de cultura.

 

A més, Manresa CCC’18 és "el punt de sortida d’un viatge transformador i dinamitzador", com ha explicat l'alcalde de la ciutat Valentí Junyent, que culminarà d’aquí quatre anys, amb Manresa 2022, la commemoració del 500è aniversari de l'arribada de Sant Ignasi de Loiola a la ciutat de camí a Jerusalem. Per a l'alcalde, la capitalitat s'ha d'exercir "considerant la cultura des d'un punt de vista ampli". 

 

Manresa CCC’18, “ponts de cultura”

 

Manresa CCC’18 ha escollit el pont com a element central. Els ponts de Manresa són, juntament amb la Seu i la Cova de Sant Ignasi, els elements més característics de la silueta de la ciutat i formen part del seu patrimoni històric-arquitectònic, així com de l’imaginari dels seus habitants. A més, simbolitza la voluntat d'enllaçar expressions artístiques diferents, connectar el passat, el present i el futur cultural de la ciutat, i aproximar els ciutadans i les diverses cultures presents a la ciutat al voltant de les arts.

 

De fet, el primer projecte artístic que s’ha posat en marxa en el marc de Manresa CCC’18, "Ponts", materialitza el valor simbòlic i històric d’aquest element central. "Ponts" fa de la ciutat un espai de creació i exposició més, ja que emplaça en diversos punts estratègics sis escultures de gran format inspirades en la imatge gràfica de la Capitalitat decorades per sis artistes locals, segons les tècniques que defineixen la seva feina, de del disseny gràfic i la fotografia, passant pel graffiti, la pintura o les textures de roba. Les peces artístiques itineraran per la ciutat durant tot l’any.

 

A més de "Ponts", Manresa també preestrena la seva activitat cultural amb la producció del vi de Manresa, Capital de la Cultura Catalana 2018. Es tracta d’un vi negre del celler Collbaix, de l'anyada del 2011, i ha estat seleccionat en un concurs en què han participat set cellers locals.

 

Programació i acte inaugural

 

L’activitat de Manresa CCC’18 es vehicula a través d’un programa d’activitats culturals transversal, multidisciplinari i per a tots els públics, que es repartirà al llarg de l’any i s’anirà desvelant trimestralment. Un programa que comptarà amb més de 130 activitats, acollides per més d’una quarentena d’espais de Manresa i involucraran una cinquantena d’entitats locals i comarcals.

 

L’acte inaugural d’arrancada de Manresa CCC’18 tindrà lloc el 20 de gener de 2018 al Teatre Kursaal sota el  nom “PAS”. Un espectacle inèdit, molt contemporani i creat per l’ocasió, que gira entorn la simbologia del pont i la direcció artística de la qual recau en Sergi Ots, responsable entre d’altres de la direcció escènica de "Mar de foc", l’espectacle de cloenda de la Fira Mediterrània 2017. "L'espectacle parteix de la necessitat de l'home de buscar més enllà de les seves fronteres", ha explicat el mateix Ots durant la presentació.

 

Es podrà seguir l’agenda d’actes i l’actualitat del Manresa CCC’18 a través d’una pàgina web específica creada per l’ocasió: www.manresacultura.cat

 

Consulteu l'avant-programa de Manresa CCC'18 i el dossier de presentació de la capitalitat cultural de Manresa per al 2018.