L'Ajuntament rep la pintura «Flors» de Concepció Piniella Blanqué, amb destí el Museu de Manresa

Es tracta d’una obra que, a més a més del seu interès artístic, s’afegeix la condició de ser un factor que documenta i facilita la memòria de la seva autora, una dona amb una trajectòria cultural notable en un context manresà de les darreries del segle XIX i primera meitat del segle XX. La pintura serà custodiada i conservada al Museu de Manresa per ampliar i enriquir el patrimoni cultural de la ciutat.

 

access_time
Dimecres, 01 de Febrer de 2023
L'Ajuntament rep la pintura «Flors» de Concepció Piniella Blanqué, amb destí el Museu de Manresa

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, i el senyor Marcel Amat Llaveries, en qualitat de propietari, han signat avui un contractede cessió gratuïta, en règim de comodat, de la pintura anomenada “Flors”, de Concepció Piniella Blanqué, a favor de l’Ajuntament de Manresa, perquè sigui exposada per un període inicial de 10 anys, al Museu de Manresa. Concepció Piniella era la mare de l’escriptor manresà Joaquim Amat i Piniella i àvia de l’actual propietari del quadre, Marcel Amat Llaverias.

L’acte de signatura del contracte de cessió s’ha celebrat avui a l’Ajuntament de Manresa, amb l’assistència també de la regidora de Cultura, Anna Crespo Obiols.

La pintura a l’oli sobre tela, de 64 x 33 cm, és de l’any 1931. Es tracta d’una obra que, a més a més del seu interès artístic, s’afegeix la condició de ser un factor que documenta i facilita la memòria de la seva autora, una dona amb una trajectòria cultural notable en un context manresà de les darreries del segle XIX i primera meitat del segle XX.

Concepció Piniella (Prats de Lluçanès, 1877 – Santander 1953) procedia d’una família de tradició política liberal que a finals del XIX s'establí a Manresa. Va estudiar música i pintura, segurament a la Llotja de Barcelona. Es va casar amb Joaquim Amat i Palà, confiter de les desaparegudes pastisseries La Confiança -després Pastisseria Ribera-, al carrer Sant Miquel. Fou mare de l’escriptor i polític manresà, Joaquim Amat i Piniella (1913-1974), que va sobreviure al camp de concentració de Mauthausen.

Dona d’una gran formació intel·lectual i artística, fou professora de cant i solfeig durant més de vint anys a la secció de noies de l´Orfeó Manresà. Concepció Piniella va obrir una acadèmia de música per a noies al carrer Carrió. Va ser una de les impulsores de la sardana a Manresa. Ensenyava a ballar sardanes acompanyant-les amb el piano.

Pel que fa a la seva vessant pictòrica, Concepció Piniella apareix com autora de pintures en l’exposició Manresa (1901), organitzada per l’Ajuntament i inaugurada el 29 d’agost per la Festa Major, per commemorar el trasllat a la ciutat dels Cossos Sants. Es pot considerar la primera manifestació col·lectiva artística de la capital del Bages.

Concepció Piniella va morir a Santander l’any 1953. La ciutat de Manresa, en reconeixement d’aquesta intel·lectual i artista, li va dedicar un carrer al barri de la Font dels Capellans, al costat de la residència assistida de la Font.

L’Ajuntament de Manresa i el Museu de Manresa reconeixen el valor històric d’aquesta obra i celebren que Marcel Amat Llaveries, en representació de la família de l’artista Concepció Piniella Blanqué, el posi a disposició de la ciutadania en general amb la finalitat de promoure’n el coneixement públic i facilitar-ne la contemplació.

Donacions com aquesta permeten créixer el patrimoni documental i la història de Manresa, alhora que incentiven la recuperació de la memòria històrica de la ciutat. La tasca de conservació d’aquests fons documentals que fan les persones amb sensibilitat per la història i el patrimoni comú unida a la tasca especialitzada de l’Arxiu, enriqueix enormement la ciutat.

(*) Peu de foto: Anna Crespo, l'alcalde Aloy i Marcel Amat, amb el quadre de Concepció Piniella

Facebook Manresa Cultura Instagram Manresa Cultura Twitter Manresa Cultura Youtube Manresa Cultura