Creu i capella de la Guia

La capella de la Mare de Déu de la Guia és una sòbria ermita situada a la riba dreta del riu Cardener, als peus del turó de Santa Caterina. Coneguda antigament com a oratori de Na Bastardes, va ser erigida a mitjans del segle XVI, originalment als peus del pont Vell, on hi arribava el camí de Montserrat. Al costat de l’oratori, s’hi trobaven la casa de l’ermità i la creu de terme, que ha acabat donant nom al conjunt arquitectònic. Viatgers i caminants de totes les èpoques hi solien pregar, atès que la Mare de Déu de la Guia és la patrona dels pelegrins, dels correus i dels missatgers.

 

Segons recull la tradició popular, oral i escrita, el conjunt de la Guia va ser el primer espai pròpiament manresà que Sant Ignasi de Loiola va visitar, just abans de travessar el Cardener.

 

Així mateix, alguns testimonis de l’estada del futur sant a Manresa, narren un fet excepcional relacionat amb la creu del terme que hi havia al costat de l’ermita. Segons aquestes narracions, el dia 25 de març de 1522, coincidint amb la festivitat de l’Anunciació, Sant Ignasi hauria tingut una visió mentre reposava als peus de l’esmentada creu.

 

El 1856, a causa de la construcció de les vies del ferrocarril que uniria Barcelona amb Lleida i Saragossa, la capella va ser traslladada a la seva localització actual. L’església que ha arribat fins avui va ser erigida l’any 1922.


Facebook Manresa Cultura Instagram Manresa Cultura Twitter Manresa Cultura Youtube Manresa Cultura