La Casa Torrents (La Buresa)

La casa Torrents, situada a la plaça Fius i Palà, és un gran edifici residencial modernista dissenyat per l'arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa l'any 1908.

La seva construcció fou encarregada per Leodegario Torrents, membre de la família d'empresaris industrials Torrents, pioners de la industrialització a Manresa i al Bages. La seva muller, Antònia Burés, també provenia d’una altra nissaga industrial manresana, els Burés, propietaris de fàbriques i colònies industrials al Llobregat i al Ter. Precisament del cognom Burés en deriva el nom popular pel qual es coneix la casa Torrents: La Buresa.

L'edifici, concebut estèticament com un palau neogòtic, manté l’esquema estructural típic de les cases burgeses de principis de segle. De les seves quatre plantes, la primera n’és la més espaiosa i la més ricament decorada, essent on vivia la família propietària. Té una entrada central amb un vestíbul que es desdobla en dues escales bessones. Les façanes son de composició regular i simètrica, alternant balcons i finestres. L'edifici està rematat per dues torres a banda i banda, una de les quals es troba coronada amb una cúpula cònica d'escates de ceràmica. Actualment tot l’edifici es troba dividit en pisos particulars. Algunes estances i habitacions de l'interior encara conserven la decoració modernista original.


Facebook Manresa Cultura Instagram Manresa Cultura Twitter Manresa Cultura Youtube Manresa Cultura