Mostrar Menú
Antic col·legi de Sant Ignasi

L'antic Col·legi de Sant Ignasi és un gran edifici situat a l’actual Via de Sant Ignasi de Manresa, que acomodava el primer col·legi jesuïta de Manresa. El col·legi va ser fundat el 1625 pel noble aragonès Lupercio de Arbizu, quan feia poc que la Companyia de Jesús s’havia establert a la nostra ciutat. Es tractava del segon col·legi que els jesuïtes van fundar a Catalunya, després del de Betlem a Barcelona. Era un centre d’ensenyament secundari. Inicialment el Col·legi es trobava a l’antic hospital de Santa Llúcia.

 

L’actual edifici es va construir entorn de 1750, i al segle XIX fou ampliat. La part més genuïna és el claustre porticat amb arcs de mig punt, d’un estil molt auster que cavalca entre el barroc i el neoclàssic.

 

La Companyia dirigí el col·legi fins el 1892. Funcionava com a centre d’ensenyament mitjà especialitzat en els estudis humanístics característics dels jesuïtes: llatí, gramàtica, retòrica, filosofia... A la planta baixa hi havia el menjador, sala d'actes i aules i a les plantes superiors les estances del professorat, alumnes i més aules. El 1892, però, l’Ajuntament en requisà les instal·lacions, després d’un segle amb fortes tensions entre les dues institucions.

 

Després de passar a mans municipals, l’edifici continuà funcionant primer com a escola pública i Escola d'Arts i Oficis, i més tard com a caserna. Finalment, i fins a dia d'avui, s'hi establí el Museu Comarcal de Manresa i l'Arxiu Històric.


Més informació

Adreça:

Via de Sant Ignasi, 40 - 08241 Manresa

Telèfon:

(+34) 93 874 11 55

Correu electrònic:

Web:

Horari:

El claustre de l'antic Col·legi es pot visitar en horari d'obertura del Museu Comarcal de Manresa:
Dissabtes, de 10:00 a 14:00 hores i de 17:00 a 20:00 hores.
Diumenges, de 10:00 a 14:00 hores.
De dimarts a divendres, visites concertades.
Tancat: tots els dilluns no festius, 1 de gener, Reis, 1 de maig, Divendres Sant, 25 i 26 de desembre. Altres festius consulteu horaris