Mostrar Menú
La Casa Torrents (La Buresa)

La casa Torrents, situada a la Plaça Fius i Palà, és un gran edifici residencial modernista dissenyat per l'arquitecte manresà Ignasi Oms i Ponsa l'any 1908.

 

La seva construcció fou encarregada per Leodegario Torrents, membre de la família d'empresaris industrials Torrents, pioners de la industrialització a Manresa i al Bages. La seva muller, Antònia Burés, també provenia d’una altra il·lustre nissaga industrial manresana, els Burés, propietaris de fàbriques i colònies industrials al Llobregat i a la Selva. Precisament del cognom Burés en deriva el nom popular pel qual es coneix la casa Torrents: La Buresa

 

L'edifici, concebut estèticament com un palau neogòtic, manté l’esquema estructural típic de les cases burgeses de principis de segle. De les seves quatre plantes, la primera n’és la més espaiosa i la més ricament decorada, essent on vivia la família propietària. Té una entrada central amb un vestíbul que es desdobla en dues escales bessones. Les façanes son de composició regular i simètrica, alternant balcons i finestres. L'edifici està rematat per dues torres a banda i banda, una de les quals es troba coronada amb una cúpula cònica d'escates de ceràmica.

 

Actualment tot l’edifici es troba dividit en pisos particulars. Algunes estances i habitacions de l'interior encara conserven la decoració modernista original.