Logo Jardins de llum

Exvots

Autor:  Michael Kirkegaard

"Exvots" de Michael Kirkegaard, és una instal·lació que prové de la part més antiga del pensament humà. Ens introdueix a la caverna, enfrontant-nos a la nostra por al desconegut i a l'estupidesa d'oferir promeses a talles de fusta, amb aparents representacions de sants.

Al llibre VII de "La República", Plató descriu l'al·legoria de la caverna, on els presos que viuen al fons de la mateixa, consideren coses reals les ombres que provenen de l'exterior. Un pres és alliberat ensenyant-li el món intel·ligible, després se li encarrega que alliberi als altres presos. Plató diu que els seus companys es riurien d'ell, i fins serien capaços de matar-lo, ja que pensarien que l'alliberat s’inventava el que havia vist.

És curiós que, 2350 anys després de la mort de Plató, la caverna continua vigent. Les seves parets continuen sent la incultura, la desraó, la superstició, la por a l'estrany.

Les peces que conformen "Exvots" ens enfronten, d'aquesta manera, a nosaltres mateixos a través del món sensible de l'art, on cada cosa representada no és l'objecte representat.

Així, obrim per un minut l'interruptor que il·lumina la instal·lació, i pensem, mirant la peça de Michael Kirkegaard, que estem fets dels mateixos elements que una patata, per sort, els tubercles no fan ofrenes als seus sants del subsòl.

Antonio Luque

Co-director de La Grey


placeAdreça:
Capella de Sant Ignasi Malalt