Logo Jardins de llum

Presentació 2023

El festival “Jardins de Llum” celebra el seu novè any consecutiu al centre històric de la ciutat, durant la Festa de La Llum de Manresa, de la mà de l’Ajuntament de Manresa, el comissariat i direcció artística de Roser Oduber Muntañola, directora del Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat (CACIS) i amb la col·laboració de diverses entitats.

El camí de la recent commemoració ignasiana acaba just en el punt d’esclat dels “Jardins de Llum 2023”. Com si el llegat ignasià també fos espurna per encendre les propostes contemporànies del festival, que s’inaugura a la Plaça Major amb l’espectacle visual i musical “A taste of nature”: una proposta per a tots els públics, que combina la creació visual digital en viu i la música en directe.

Durant els vespres i les nits de dues jornades “Jardins de Llum” transforma els carrers i edificis del barri antic de Manresa unint la tradició i l’art contemporani, gràcies al treball d'artistes  de diferents disciplines. El públic que, recorrent el centre històric de Manresa, visiti les instal·lacions descobrirà una nova manera d'habitar els seus carrers i edificis, amb una mirada diferent i estimulant de l'espai públic.

La proposta artística del festival es caracteritza per l’exposició d’obres efímeres relacionades amb la llum i l’aigua, aquest 2023 instal·lades i activades durant el cap de setmana del 18 i 19 de febrer. Enguany l’itinerari aplega vint-i-quatre propostes artístiques, presentant instal·lacions, obres participatives, peces col·lectives i projeccions interactives, tant d’artistes amb renom internacional com nacionals, així com iniciatives fruit de la participació d’un destacat nombre d’entitats i col·lectius locals que en reforcen el caràcter transversal i integrador. A més de les instal·lacions artístiques, a la plaça Major i a la Plana de l’Om s’hi celebren actuacions en viu de creació digital, dansa i música. Enguany, una tretzena de propostes es distribueixen pels carrers del nucli històric, una vuitena d’obres s’apleguen a l’edifici de L’Anònima i dues exposicions, a la Sala Plana de l’Om i a la sala del Cercle Artístic, reblen la proposta artística de la ciutat.

Així “Jardins de Llum” convida a la ciutadania a redescobrir carrers i espais que, gràcies a les intervencions artístiques, adquireixen una altra aparença. Unes creacions que també ens revelen nous valors sobre el nostre passat, el nostre present i el nostre futur. Un seguit d’obres capaces de generar idees renovades, preguntes actualitzades o reflexions ocultes. Tanmateix, el festival contribueix a reforçar el teixit de la cohesió social urbana amb la creativitat, interpel·lant a la memòria, la tecnologia, el pensament, l’algorisme i les dades, i la sostenibilitat. Perquè, com la llum, l’art il·lumina, perquè com l’aigua, la creativitat flueix. A “Jardins de Llum” la ciutat es vivifica amb tots dos brolls.

 “Jardins de Llum” forma part del projecte “Transefímers” de la xarxa d’activitats culturals Transversal. Per aquest motiu, “Jardins de Llum” se suma a una relació d’iniciatives on també figuren els festivals “Lluèrnia” d’Olot, “A Cel Obert” de Tortosa, “Ull Nu” d'Andorra, “NYS” de Castellbisbal, “Ex Abrupto” de Moià i “Forma” de Balaguer

Organitzen:

Ajuntament de Manresa 

Centre d’Art Contemporani i Sostenibilitat El Forn de la calç

Associació Misteriosa Llum

Amb el suport de:

Euroregió Pirineus Mediterrània

Transefímers MED

Generalitat de Catalunya - Departament de Cultura

Direcció artística:

Roser Oduber / CACiS El Forn de la calç

Col·laboren:

Entre Tothom, Singulars, Ampans, Associació de Veïns del Barri Antic, SAC (Santpedor Art i Creació), Foto Art Manresa, Cercle Artístic de Manresa, AAVCC (Associació d’Artistes Visuals de la Catalunya Central), Cultura del Bé Comú, La Codornella, Manresa 2022, Xarxa Transversal, Fundació EMI, Pla de Desenvolupament Comunitari, Consorci per la Gestió de Residus del Bages, Aigües de Manresa, Cotó Roig, Federació d’Associacions de Veïns de Manresa, Xarxa de Biblioteques Veïnals.