Cosmògraf

Lacol Arquitectura

Lacol Arquitectura és una cooperativa d'arquitectes establerta el 2009 al barri de Sants de Barcelona.

Treballen per generar infraestructures comunitàries per a la sostenibilitat de la vida, com a eina clau per a la transició ecosocial, mitjançant l'arquitectura, el cooperativisme i la participació. Treballen amb l'arquitectura per a la transformació social, com una eina per a intervenir l'entorn proper de manera crítica. Sempre en paral·lel a la societat, actuant de manera justa i solidària començant per un sistema de treball horitzontal. 

Creiem que la manera de transformar les ciutats és a partir de la participació activa de la gent que les habita i de l'acció propositiva. Treballen sobre els interessos relacionats amb la qualitat de vida de totes les persones que habitem les ciutats. L'aportació de l'arquitecte es fa en el si del moviment urbà, com una peça més d'aquest moviment, ajudant a traduir inquietuds ciutadanes i plasmar-les sobre el paper, aportant criteris per a la definició d'objectius i d'estratègies, així com eines per definir i comunicar idees a través del dibuix, la representació gràfics, etc. 

En els darrers anys Lacol s'ha especialitzat en el camp de l'habitatge cooperatiu del qual n'és avui en dia un dels principals referents al nostre país, on destaca el projecte de la Cooperativa d'habitatges La Borda (Premi Emergent Mies Van Der Roche 2022). Actualment està desenvolupant diversos projectes d'habitatge cooperatiu, un d'ells a la ciutat de Manresa (Cooperativa d'habitatges La Raval).